2024. Szeptember 28. szombat
A legújabb kutatás szerint a cukorfogyasztás elnyomhatja a stressz megtapasztalásakor felszabaduló kortizol hormont.

Amerikai kutatók 19 tizennyolc és negyven év közötti nőben vizsgálták az édesített italok hatását. A csoport fele cukrozott italokat kapott reggelire, ebédre és vacsorára 12 napon keresztül, míg a másik fele mesterséges édesítőszerrel, aszpartámmal ízesített italokat fogyasztott. Az önkénteseket arra kérték, hogy a meghatározott alkalmakon kívül ne igyanak más cukrozott italokat, gyümölcsleveket is beleértve. A kutatási időszak előtt és után a nők egy bonyolult matematika feladatot kaptak, majd egy MR-vizsgálatnak vetették alá őket, hogy kimutassák a stressz alatt álló agyuk válaszát. A mellékvese által termelt kortizol hormon szintjét nyálmintavétellel mérték. Az eredmények azt mutatták, hogy azoknak a nőknek a szervezete, akik cukrozott italokat fogyasztottak, kevesebb kortizolt szabadított fel a matematika feladatok megoldása alatt, mint azoké, akik mesterséges édesítőszerrel ízesített italokat fogyasztottak.

Dr. Kevin Laugero, a Kalifornia Egyetem davis-i fakultásának munkatársa, a Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism szakfolyóiratban megjelent tanulmány társszerzője elmondta, ez az első bizonyíték arra, hogy a cukor emberekben enyhíti a stresszt, az aszpartám azonban nem. Dr. Laugero ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a krónikus stressz arra ösztönözheti az embereket, hogy hozzászokjanak a túl sok cukor fogyasztásához, ami a káros egészségügyi hatásai miatt nem javasolt. „Félő, hogy a pszichológiai vagy érzelmi stressz a cukor túlfogyasztásának szokását alakíthatja ki, ami felnagyíthatja a cukor káros hatásait, köztük az elhízás kockázatát is” – magyarázta a szakértő.


Forrás: Medipress
2015. 04. 22.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés