„Bár nem lehet teljesen elkerülni a szürkehályog kialakulását, C-vitaminban gazdag étrend követésével késleltethetjük a megjelenését, és megakadályozhatjuk súlyosbodását” – mondta az Ophthalmology című szaklap március 23-i számában megjelent kutatás vezetője, Dr. Christopher Hammond.
A szürkehályog természetes módon az öregedéssel alakul ki, és hatására elhomályosodik a szemlencse. Bár a szürkehályog eltávolítható, még mindig a vakság első számú kórokának számít világszerte.
Sejtfiatalítás felsőfokon, őssejtekkel - krémezz kedvező áron! > > >
Az új kutatás eredményei alapján Hammond kutatócsoportja úgy véli, hogy az emberek génjei a szürkehályog előrehaladásának kockázatáért körülbelül 35 százalékban felelősek, míg a maradék 65 százalékért az étrend és más környezeti tényezők felelnek.
Fontos azonban hangsúlyozni, hogy ez a kutatás csupán kapcsolatot mutatott ki az étrendi C-vitamin és a szürkehályog között, ami még nem bizonyít ok-okozati összefüggést. „A legfontosabb eredmény az, hogy az étrendi C-vitamin bevitele védelmet nyújt a szürkehályog előrehaladása ellen” – összegezte a kutatást Hammond, a Kings College London szemész professzora. A szakértők szerint a szürkehályog előrehaladásának csökkentése valószínűleg a C-vitamin antioxidáns hatásával magyarázható. A szemünkben lévő folyadék normál esetben nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz, amely segít megelőzni szemlencsék elhomályosodásához vezető oxidációt. A C-vitaminban gazdag étrend megnövelheti a vitamin szintjét a szemfolyadékban, ami extra védelmet nyújt a szürkehályog ellen.