2024. Július 21. vasárnap
Egy meglepő kutatás eredményei szerint a túlsúlyos rákbetegek akár három hónappal hosszabb ideig is túlélhetnek, mint sovány sorstársaik.

A European Society for Medical Oncology World Congress on Gastrointestinal Cancer kongresszuson közzétett kutatásból az derült ki, hogy az alacsony és átlagos testtömeg-indexszel (BMI) rendelkező, előrehaladott stádiumú rákban szenvedő betegek a kezelés után átlagosan két és fél hónappal rövidebb ideig éltek, mint a túlsúlyos és elhízott betegek. Az eredmények megdöbbentették a kutatókat, mert azt feltételezték, hogy az elhízott betegek nem reagálnak olyan jól a 4-es stádiumú vastag- és végbéldaganat kezeléseire, mert esetükben eleve nagyobb a betegség kialakulásának és kiújulásának kockázata. A korábbi kutatások arra is rávilágítottak, hogy sok elhízott rákbeteg az optimálistól elmaradó dózisú rákgyógyszert kap, vagy más egészségügyi panaszaik nehezítik a gyógyulást.

Az amerikai Duke Egyetem kutatói Dr. Yousuf Zafar vezetésével 6128 olyan beteg adatait vizsgálták meg, akiket korábban nem kezeltek áttétes kolorektális daganatukkal. Mindegyik résztvevőt bevacizumab hatóanyaggal végzett kemoterápiának vetették alá. Az eredmények azt mutatták, hogy a 20 és 24,9 BMI pont közötti (egészséges testsúlyú) betegek a kezelés elindításától számítva átlagosan 21,1 hónapot éltek. A 25 és 29 közötti BMI pontszámmal rendelkező túlsúlyos betegek két és fél hónappal tovább éltek túl. A leghosszabb ideig, átlagosan 24 hónapig azonban a 30 és 35 pont közötti BMI-vel rendelkező elhízott betegek éltek, és a 35,1 BMI pont feletti betegek átlagos túlélése is 23,7 hónap volt.

Dr. Zafar hangsúlyozta, a kutatás nem azt jelzi, hogy a túlsúly bármilyen módon védelmet nyújtana a rákkezelésen áteső betegek számára. Az eredmények valójában azt mutatják, hogy valamilyen biológiai tényező lehet jelen, ami a soványabb betegeket a rosszabb kimenetel fokozott kockázatának teszi ki. A szakértők szerint összefüggés lehet az alacsonyabb BMI érték és a betegek a kezeléssel szembeni toleranciája között.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés