2024. Július 15. hétfő
Egy új kutatás eredményei szerint a korai menopauza növelheti a későbbiekben kialakuló depresszió kockázatát.

A kutatók elmondása szerint, ha a későbbiekben végzett vizsgálatok is megerősítik ezeket az eredményeket, akkor az orvosok azonosíthatják azokat a nőket, akiknek pszichiátriai vagy hormonális kezelésre lenne szükségük azt követően, hogy elmarad a menstruációjuk. A JAMA Psychiatry című folyóirat januári számában megjelent tanulmányban a kutatók 14 közleményt néztek át, amelyekben összesen 68.000 idősebb nő adatait dolgozták fel.

A vizsgálat során megállapították, hogy azoknál a nőknél, akiknél 40 éves kor felett kezdődött a menopauza, alacsonyabb volt a későbbiekben kialakuló depresszió kockázata, mint azokban az esetekben, amikor a menopauza már korábban jelentkezett.

Azoknál a nőknél, akiknél a termékeny időszak tovább tartott és később kezdődött a menopauza, a szervezet hosszabb ideig volt ösztrogénhatás alatt – mondták a közlemény szerzői sajtóközleményükben. „A menopauza kialakulásának idejét és a termékeny éveket tekintve az eredményeink azt sugallják, hogy a hosszabb ideig tartó ösztrogénexpozíciónak védő hatása lehet.” – írta Dr. Eleni Th Petridou és kollégái, a Görögországban működő National and Kapodistrian University of Athens munkatársai. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy „a vizsgálat eredményinek jelentős klinikai hatása lehet, mégpedig a nők azon csoportjának felkutatásában, akiknél nagyobb a kockázat a depresszió kialakulására, és a megfelelő pszichiátriai gondozástól vagy az ösztrogénalapú hormonkezeléstől kedvező eredmény várható.” Bár a kutatás során összefüggést találtak a korai menopauza és a depresszió kialakulása között, ez még nem jelent egyértelmű ok-okozati összefüggést. Az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium adatai szerint az Egyesült Államokban a menopauza idején az átlagéletkor 51 év.


2016. 01. 23.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés