2024. Február 21. szerda
Átértékelheti a depresszió kezelését egy amerikai kutatás, amely szerint a depressziósok is képesek jól érezni magukat, de az egészségesekkel ellentétben pozitív érzéseiket nem képesek huzamosabb ideig fenntartani.

A Waisman Agykutató Központ igazgatója, Richard Davidson vezette friss kutatás eredményei arra utalnak, hogy a depresszió eddigi értelmezése nem megfelelő, hiszen az azt feltételezi, hogy a betegek jó érzésekért felelős agyi területeinek aktivitása hiányzik, vagy túlságosan kis mértékű ahhoz, hogy a pozitív töltésű érzelmek megfelelő szerephez juthassanak életükben.

depresszió

A kutatás során 27 depresszióban szenvedő és 19 nem depressziós felnőttet vizsgáltak képek segítségével. A résztvevőknek arra kellett választ adniuk, hogy az aktuálisan látott felvételek pozitív, vagy negatív érzelmeket váltanak-e ki belőlük. A pozitív érzelmi reakciót kiváltó képek esetében (pl. kisgyermekét tartó édesanya) azt kérték a résztvevőktől, hogy próbálják meg fenntartani ezt az érzelmi állapotot 45 percen át, miközben fMRI képalkotó eljárással rögzítették agyi tevékenységüket.

A depressziótól mentes személyeknél a jelenleg ismert, pozitív érzelmekért és gondolatokért felelős agyterületek aktivitása valóban látható volt a felvételeken, és az a kívánt ideig fokozott működést is mutatott, a depressziótól szenvedőknél viszont a kezdetben érzékelhető aktivitás az idő előrehaladtával megszűnt.

A kutatást vezető neves amerikai pszichiáter szerint az eredmények fényében át kell értékelni az eddigi depresszió kezelésére kidolgozott stratégiákat, és valószínűleg inkább abba az irányba kell elmozdulni a  kezelések terén is, hogy a negatív érzések csökkentésére tett lépések helyett inkább a pozitív érzelmek fenntartását lehetővé tevő kognitív módszereket alkalmazzák.


Forrás: Medipress
2010. 01. 11.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés