2024. Április 25. csütörtök

Ha valakit depresszió vagy szezonális depresszió gyötör, több természetes módszert is segítségül hívhat tünetei enyhítésére. Természetesen az orvosi vizsgálat ekkor is indokolt.

D-vitamin-pótlás
Erről a vitaminról, pontosabban hormonról ismert, hogy szerepet játszik a depresszió tüneteinek kialakulásában. A Massachusettsi Egyetem kutatói kísérletükben kimutatták, hogy minél alacsonyabb valakiben a D-vitamin szintje, annál nagyobb a valószínűsége a depressziós tünetek kialakulásának.

Stressz enyhítése

Összetett szénhidrátok fogyasztása
Ha valaki fehérjedús étrenden él, vagy nem fogyaszt teljes kiőrlésű gabonaféléket, hiányozhatnak a szervezetéből azok az alkotóelemek, amelyek a szerotonin nevű idegi átvivőanyagot építik fel az agyban. Mivel ez a vegyület szabályozza a kedélyállapotot, érdemes gyümölccsel, zöldséggel, babfélével és teljes kiőrlésű gabonával kiegészíteni az étrendünket.

A koffein kerülése

Kutatások szerint a koffeintartalmú italok elnyomják a szerotonin termelését. Ha lemondunk a kávéról vagy a teáról, nagyobb esélyt adhatunk az agyunknak a kiegyensúlyozott kedélyállapothoz szükséges szerotoninszint biztosítására.

Több omega-3

Egy finn kutatás kimutatta, hogy a heti egynél kevesebb alkalommal halat fogyasztókban 31 százalékkal magasabb az enyhe-közepes depresszió gyakorisága, mint azokban, akik heti egy alkalomnál gyakrabban esznek halat. A legjobb omega-3-zsírsav-forrás a lazac és a szardínia, de a nyers dióban, a dióolajban, az őrölt lenmagban és a lenmagolajban is nagy mennyiségben előfordul ez a fontos zsírféle.

Alkohol nélkül
Az alkohol depresszáns hatású, ezért ha valaki depresszióban szenved vagy hajlamos a betegségre, kerülje a fogyasztását.

Orbáncfű
A gyógynövényt sokat szidják a médiában, mert a gyógyszerek kölcsönhatásba lépnek vele. Ennek ellenére számos tanulmány kimutatta, hogy az orbáncfű hatékony az enyhe-közepes depresszió ellen. Kövessük az orbáncfüves termékek csomagoláson feltüntetett utasításokat.

SAMe
A SAMe néven rövidített S-adenozil-lmetionin egy, az élő sejtekben természetesen előforduló vegyület, amelynek alacsony szintje depresszió kialakulásához vezethet. Pótlása három idegi átvivőanyag, a szerotonin, a dopamin és a noradrenalin szintjének növelését segíti elő, melyek mindegyike a hangulat szabályozásában vesz részt.

Elegendő magnézium bevitele
A magnézium is a hangulatszabályozó szerotonin termelése és működése szempontjából jelentős, ennek ellenére kutatók szerint a népesség 80 százaléka magnéziumhiányban szenved. A legjobb étrendi forrásai a zöld leveles zöldségek és a nyers mandula.

B-vitaminok
Depresszió ellen érdemes lehet komplex B-vitamin-kiegészítőt szedni. Válasszunk mesterséges színezék és ízesítő nélkül készült termékeket.

Testmozgás
Kutatások összefüggést mutatnak a testmozgás hiánya és a depresszió között. Bár nehéz rávenni magunkat arra, hogy a téli hónapokban mozogjunk, kiváló kedélyállapot-javító lehet. Ha tehetjük, legalább hetente 3-4 alkalommal menjünk el egy élénk sétára.

Ne feledjük, bármilyen táplálékkiegészítő szedése előtt konzultáljunk az orvosunkkal!


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés