2022. Augusztus 09. kedd
A depresszióval küzdő édesapák körében gyakrabban fordul elő, hogy elfenekelik kisgyermekeiket, ami kihat a kicsik későbbi mentális egészségére, figyelmeztetnek amerikai szakemberek.

Az Egyesült Államok tizenhat nagyvárosában élő 1746 apa adatait dolgozta fel Neal Davis munkatársa. A Pediatrics című folyóirat internetes kiadásában megjelent tanulmányuk szerint az újdonsült apák depressziója nagymértékben köthető a munkanélküliséghez, ami manapság jóval magasabb mint egy évtizeddel ezelőtt.

depressziós apák

Az eredmények azt mutatták, hogy míg a depressziós apák 40 százaléka, addig az egészségeseknek csupán 13 százaléka fenekelte el egyéves gyermekét. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy az elfenekelt gyerekek nagyobb valószínűséggel lesznek maguk is hajlamosak a fizikai bántalmazásra és az agresszióra. A szakemberek szerint a testi fenyítés azért sokkal problémásabb ilyen fiatal korban, mert a kicsik megsérülhetnek, illetve "valószínűleg még nem értik az összefüggést a viselkedésük és az azt követő büntetés között".

Összességében a megkérdezettek 7 százaléka tapasztalt komolyabb depressziót és 15 százaléka vallotta be, hogy elfenekelte a gyermekét a felmérést megelőző időszakban. Néhányan közülük már régóta küzdöttek a mentális betegséggel, míg az másoknál gyermekük születése után jelentkezett, hasonlóan a kismamák nagyjából 25 százalékát érintő szülés utáni depresszióhoz.

Az édesapák nagyjából 80 százaléka volt szinte folyamatos kapcsolatban gyermeke orvosával a kötelező rutin vizsgálatok miatt, ezért nagyon fontos, hogy az ilyen alkalmakkor az édesapák mentális állapotára is kellő figyelmet fordítsanak az orvosok – hangsúlyozta Craig Garfield, a Nortwestern Egyetem gyermekgyógyászati professzor asszisztense.

A kutatás szerint a depressziós apák az olyan pozitív gyermeknevelési gyakorlatokban sem jeleskedtek, mint a meseolvasás, aminek a szakemberek szerint az az oka, hogy nem képesek az olvasához szüksége fokozottab koncentrációra.


Forrás: MTI
2011. 03. 21.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés