2024. November 19. kedd
A dió egészségesebb, mint hinnénk, ezért érdemes bőségesen fogyasztani.

A dió egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat egyaránt bőséggel tartalmaz. A átlagos méretű dió 185 kalóriát, 3,89 gramm szénhidrátot, 0,74 gramm cukrot, 1,9 gramm rostot és 4,32 gramm fehérjét tartalmaz. Harminc gramm dió a napi ajánlott ásványianyag-bevitel következő arányait fedezi: 48 százalék mangán, 22 százalék réz, 11 százalék magnézium, 10 százalék foszfor, 8 százalék B6-vitamin, 5 százaléka vas.

Hiába mondják sokan, hogy a dió kalóriában és zsírban gazdag étel, bőséges tápanyag- és fehérjetartalmuk miatt a diétázók is bátran fogyaszthatják. Számos kutatás bizonyítja, hogy a dió rendszeres fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, illetve epekő ellen is kitűnő fegyver. A dió segít abban, hogy a csontritkulás és az epilepszia elkerülhető legyen, tehát mindenképpen szuperételnek számít. A dió könnyedén integrálható étrendünkbe. Érdemes pl. a saláta tetejére őrölt diót szórni, de a házi készítésű granola különféle magvak mixével szintén ízletes étel. A pesztóba érdemes diót morzsolni, illetve a joghurtot is ízletesebbé teszi a dió.


Forrás: Medipress
2016. 05. 17.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés
- Karácsonyi ajánlat -
- Kiemelt ajánlat -
- Egészségplázából -