A nem dohányzókhoz képest a dohányos életmód jelentősen megnöveli a gyomorrák két legkomolyabb formája, valamint kétféle nyelőcsődaganat kialakulásának kockázatát – szám szerint 60-263%-kal. Az eredményt megállapító nagyszabású vizsgálatsorozat 16 éven át több mint 120 ezer holland felnőttet követett nyomon.

Az alkohol a nyelőcsőrák esetében csupán egy típus, a pikkelysejtes karcinóma kialakulásának kockázatát emeli – közölte a Gut című szaklapban az adatokat kiértékelő kutatócsoport vezetője, Jessie Steevens, a Maastrichti Egyetem szakembere. Ez a daganatfajta azonban a napi 30 grammnyi alkoholt (kb. 2-3 pohár bor) fogyasztók esetében 5-ször nagyobb valószínűséggel alakult ki, mint az absztinenseknél.
Az eredmények ismét vastagon aláhúzzák az egészségügyi szakemberek által hosszú évek óta szakadatlanul ismételt tanácsokat a dohányzás mellőzése és a mértékletes alkoholfogyasztás fontosságáról.