2024. Július 22. hétfő
Az átlagos dohányos öt év próbálkozás, és hét sikertelen kísérlet után képes végleg letenni a cigarettát kutatók szerint, akik háromezer dohányzó és leszokott ember viselkedését tanulmányozták.

A leszokás nagyon stresszes időszak, különösön az első hét, amikor az elvonási tünetek és nikotin utáni sóvárgás a legerősebb, mondja Cary Cooper, a Lancasteri Egyetem professzora. A felmérésben megkérdezettek szinte mindegyike egyetértett azzal, hogy az első cigarettamentes hét volt élete egyik legstresszesebb periódusa, ami még egy válást vagy egy esküvő megszervezését is felülmúlta.

_______________________________ajánló____________________________

Legyen lapos a hasa!

A legtöbb ember a hasára hízik és gyakran egy sikeres fogyókúrát követően sem tűnnek el a hasi zsírpárnák, úszógumik. Van itt valami, ami égeti a zsírt és laposítja a hasat!

____________________________________________________________________

 

Cooper szerint bizonyos napszakok is nehezebbnek bizonyulhatnak az elvonási tüneteket tekintve, ezért ajánlatos valami új hobbit keresni, vagy elkezdeni sportolni, amivel el lehet terelni a figyelmet a cigaretta utáni vágyakozásról.

Leszokás hét próba

A tanulmány szerint a legtöbb ember akkor szánja el magát a leszokásra, mikor elkezd aggódni az egészségi állapota miatt. A résztvevők egyébként átlagosan 27 éves korukban szoktak le, és nagyjából három hónap múlva érezték magukat nem dohányzónak.

Sokan azért próbáltak lemondani a káros szenvedélyről, mert az hátrányt jelentett az ellenkező nemmel való kapcsolatok kialakításában, de a leszokást motiváló tényezők között szerepelt még az, hogy a dohányzás légzési nehézséget okoz. Emellett sokan érezték azt, hogy mások elítélik és megbélyegzik őket rossz szokásukért, ami miatt egyébként a résztvevők több mint fele érezte magát kényelmetlenül és bizonytalanul.

A megkérdezettek közel fele állította, hogy a leszokás némi súlygyarapodással járt, míg 20% jelentősen meghízott, miután abbahagyta a dohányzást.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés