2024. Február 21. szerda
A dohányzás során a cigarettában lévő toxinok elpusztítják a szervezet azon génjét, amely megvédi a testet az idő előtti öregedéstől – adták hírül a Rochester Egyetem kutatói. A gén hiányában nemcsak az öregedés gyorsul fel, de a tüdő védtelenné válik olyan betegségekkel szemben is, mint a krónikus obstruktív tüdőbaj (COPD) és a tüdőrák.

A Sirtuin (SIRT1) gén a tüdőbetegségek kialakulásában betöltött szerepét felfedve a kutatók remélik, a gén helyreállításával a gyógymódot is megtalálhatják ezekre a betegségekre. A piros szőlő héjából származó resveratrollal már most megindultak az első tesztek. A kutatók reményei szerint ez az erős antioxidáns segíthet visszafordítani a dohányzás okozta káros folyamatokat.

dohányzás cigaretta gén öregedés

„A resveratrol segíthet a szervezet saját immunrendszerét a tüdőbetegségek és a korai öregedés visszafordítására programozni. Így dohányosok és ex-dohányosok millióinak segíthetnénk a tüdőbetegségek leküzdésében” – nyilatkozta Dr. Irfan Rahman, a Rochesteri Egyetem Tüdőgyógyászati Részlegének professzora.

Jelenleg körülbelül 23 millió amerikai szenved a COPD-től, amely a légutak beszűkülésével, a tüdő szövetének ritkulásával, ezáltal a légzésfunkciók teljes leromlásával jár. 2020-ra ez a betegség lehet a harmadik vezető halálok világszerte. Jelenleg az idős lakosság mintegy 9 százaléka szenved COPD-ben.

Rahman professzor éveket töltött a cigarettában lévő mintegy 4700 toxikus anyag tanulmányozásával. A kutatás során megvizsgálta azt is, miért lehet, hogy sokan a dohányzás ellenére sem betegednek meg.

A SIRT1 gén úgy tűnik, meghatározó szerepet játszik ebben. Amikor a gén megfelelően működik, a szervezet stressztűrő-képessége magas, az anyagcsere-folyamatok jól működnek és a betegségek kialakulásának esélye is alacsony. Ha valamilyen okból azonban a SIRT1 károsodik, az súlyos betegségek kialakulásához vezethet. A dohányzás következtében felszabaduló mérgező anyagok jelentősen károsítják a gént, amely a korai öregedés megakadályozásában is fontos szerepet játszik.

„Lehet, hogy valaki 45 éves és remekül néz ki, de ha dohányzik, vagy régebben hosszabb ideig dohányzott, akkor lehet, hogy a tüdeje olyan egészségi állapotban van, mint egy 60 évesnek” – nyilatkozta Rahman professzor.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés