2023. Január 27. péntek
A 11 éves lányok menőnek tartják az elektromos cigarettát, és meglehetősen könnyen hozzá is tudnak jutni a barátokon, szülőkön keresztül, valamint a boltokban. Különösen azok a lányok élnek az e-cigarettával, akik rossz tanulók és nem vesznek részt a sporttevékenységekben vagy egyéb iskolán kívüli elfoglaltságokban – a témát tárgyaló tanulmány a Public Health Wales számára készült.

Az e-cigaretta különösen azért vonzó a kamaszlányok számára, mert sokkal könnyebb hozzájutni, mint a hagyományos dohánytermékekhez. A 11-12 éves lányok a tanulmány szerint akkor kezdenek el nagyobb valószínűség szerint dohányozni, ha a szüleik is nikotinfüggők. A legtöbb kiskorú dohányos a gazdaságilag fejletlen régiókban, a szegény városrészekben van.

Kiderült, hogy a lányok meglepően jól ismerik az e-cigaretta márkákat, és különösen az ízesített változatok állnak közel hozzájuk: az epres milkshake-es, a gumimaci és a rágógumi ízű a fő kedvenc. Sokan közülük nem is tudják, hogy az e-cigaretta nikotint tartalmaz, és meggyőződésük, hogy egyáltalán nem veszélyes elektromos cigarettára gyújtani. „Sajnos a 11 és 12 év közötti brit lányok két százaléka dohányzik, és ez az arány a hátrányos helyzetű gyerekek körében akár az 5 százalékot is elérheti” – fejtette ki a kutatást vezető Andrew Jones. A szakember a megoldást abban látja, ha az elektromos cigaretta veszélyeiről szóló kampányok a kamaszlányokat is megcélozzák, és az iskolák arra törekszenek, hogy a gyerekek minél több színvonalas délutáni programmal tudják lefoglalni magukat, ami az önbizalmukat erősíti.


Forrás: Medipress
2014. 06. 27.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés