Ráadásul a diétás italokban és a kávézókban és éttermekben felszolgált tasakokban lévő népszerű cukorpótlékok a diabétesz kockázatát is megnövelhetik. Az izraeli kutatók főként a szacharint, a szukralózt és az aszpartámot vették górcső alá. Azt állítják, hogy a napjainkban jellemző ellenőrzés nélküli fogyasztásukat újra kellene értékelni. Figyelmeztetésük éppen egy olyan időszakban látott napvilágot, amikor egyre többen aggódnak a cukor lehetséges káros hatásai miatt, ezért valószínűleg több és több ember fog átállni a mesterséges édesítőszerek fogyasztására.
A Weizmann Institute of Science kutatói először azt mutatták ki, hogy mindhárom édesítőszer megnehezítette a kísérleti egerekben a cukor feldolgozását. Ezt a jelenséget nevezzük glükóz intoleranciának, amely azért fontos, mert megnöveli a diabétesz és az elhízás kialakulásának kockázatát. Egy közel 400 emberen végzett kutatásból pedig az derült ki, hogy a mesterséges édesítőszerek összefüggésbe hozhatók a kövérséggel és a glükóz intoleranciával. A legaggasztóbb eredmény az volt, hogy azokban az alanyokban, akik korábban nem fogyasztottak rendszeresen mesterséges édesítőszereket tartalmazó élelmiszereket, már csupán négy nap fogyasztás után kialakult a glükóz intolerancia. Bár az érintettek száma viszonylag alacsony volt, hét férfiból és nőből mindössze négy a kísérletben, az eredményeket összességében olyan jelentősnek ítélték, hogy a rangos Nature szakfolyóiratban is megjelentek.
Más kutatások azt mutatták, hogy a mesterséges édesítőszerek a bélrendszerben lévő baktériumok összetételének megváltoztatásával okoznak károkat. Ha ugyanis a tápanyagokat lebontó baktériumok a mesterséges édesítőszereken élnek, a szervezet több energiát tud kivonni az élelmiszerekből, és több zsírt tud elraktározni, ami megnöveli az elhízás kockázatát.