Nem csak egészséges, de gasztronómiai értelemben is kielégítő fagyit fejleszt Ingolf Gruen, a Missouri-Columbia Egyetem élelmiszervegyész professzora. Az édességhez antioxidánsokat, élelmi rostokat és probiotikumokat ad – olyan összetevőket, amelyek ironikus módon az alapanyagokban eleve benne voltak. Ugyan a kalóriatartalom megmarad, de a fagyizás legalább kedvezően hat majd az emésztésre és az egészségre.
A fagyihoz azért pont rostokat, probiotikumokat és antioxidánsokat adnak, mert Gruen szerint „ezeket az emberek ismerik és jobban elfogadják, mint valamilyen ismeretlen összetevőt”. A legnagyobb kihívást az íz és a kinézet összehangolása jelenti, a hozzáadott anyagok mellékíze és állaga miatt. A rossz ízt vagy furcsa kinézetet el kell fedni ahhoz, hogy a fogyasztók élvezzék is az egészséges fagylaltot. Úgy tűnik, ehhez a legjobb megoldást a csokoládé jelenti, hiszen sötét színe, és erőteljes íze sok más hatást képes elnyomni.
A kutató reményei szerint „ha nem is lesz olyan finom, mint a normál fagylalt, az emberek mégis megveszik majd, mert egészséges”. A jégkrém prototípusa várhatóan 2010 májusában készül majd el.