2024. Szeptember 29. vasárnap
Az iskola kezdetével sokunknak okoz napi szintű fejtörést, hogy változatos, és lehetőleg egészséges falatokkal töltsük fel az uzsonnás dobozt. Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusának kipróbált receptjeiből szemezgettünk gyorsan elkészíthető, és a szeptembertől végre valóban életbe lépő menza rendelettel is összeegyeztethető ételeket.

Egészségesebb és változatosabb ételeket ígér az eredetileg 2015 januártól hatályos – és ez év szeptemberétől a gyakorlatban is megvalósuló - rendelet, mely a közétkeztetőket egészséges alapanyagok használatára, kevés só, cukor és zsiradék tartalmú étrend összeállítására kötelezi. Az új ízeket remélhetőleg a gyermekek is szívesen fogadják majd, de emellett hasznos, ha egészséges tízóraival is készülünk.

Diabetikus és tejmentes répás zabkeksz

Hozzávalók 10 darabhoz:

-90g sárgarépa

-50g apró szemű zabpehely

-35g zabpehelyliszt

-20g kókuszzsír

-1db tojás

-1 citrom héja

-20g xilit

Elkészítés:

A sárgarépát meghámozzuk és apró lyukú reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a zabpelyhet, a zabpehelylisztet, az olvasztott kókuszzsírt, majd a tojás segítségével formázható masszát készítünk belőle. Ízesítjük kevés reszelt citromhéjjal és xilittel. Fél órára félre rakjuk a masszát, majd miután összeállt, 8-10 kis golyót formázunk belőle és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket. Ezután egy kanál segítségével ujjnyi vastag pogácsákká formázzuk a golyókat. 200oC-ra előmelegített sütőben, 15-20 perc alatt készre sütjük.

Reform kakaós csiga

Hozzávalók 20 darabhoz:

-25dkg zsírszegény túró

-22dkg zabpehelyliszt

-5dkg búzasikér

-6evőkanál eritrit

-5g sütőpor

-1dl víz

-20g vaj

-1db tojás

-2ek kakaó

Elkészítés:

A túró összedolgozzuk a zabpehelyliszttel, búzasikérrel, 2ek eritrittel, sütőporral, és annyi vizet adunk hozzá, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. A tésztát kinyújtjuk 1,5-2cm vastagságúra, majd megkenjük az olvasztott vajjal, végül megszórjuk a kakaós eritrites keverékkel. A csigát szorosan feltekerjük, kb. 2cm vastag szeletekre vágjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket. A tetejüket megkenjük egy felvert tojással és előmelegített sütőben 20-25p alatt aranybarnára sütjük.

Diabetikus, tejmentes zabpelyhes muffin

Hozzávalók 6 darabhoz:

-100g apró szemű zabpehely

-1 tojás

-1,5dl mandulatej

-100g szeder (idénygyümölcsökkel, például körtével, almával, szilvával is helyettesíthető)

-1tk sütőpor

-1ek xilit plusz

Elkészítése:

A tojássárgáját fehéredésig verjük a cukorpótlóval, hozzákeverjük a zabpelyhet, a sütőport, és felöntjük növényi tejjel. A kemény habbá vert tojásfehérjével lazítjuk a masszát, lazán hozzákeverjük a gyümölcsöket, majd szilikon muffin formákba adagoljuk a tésztát. 170 fokra előmelegített sütőben, 30 perc alatt készre sütjük, közben tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsültek-e a muffinok.


Forrás: www.allergiakozpont.hu

Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés