Felmérésük eredményei alapján a kutatók szerint a gyümölcs- és zöldségfajták egyszerű cseréjével többet tehetünk a betegségek megelőzéséért, más szakértők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy nem létezik szuperélelmiszer, amely minden szükséges anyagot megad szervezetünknek.
-------------------------------------a cikk lentebb folytatódik------------------------------------------
Legyen lapos a hasa!
A legtöbb ember a hasára hízik, és gyakran egy sikeres fogyókúra után sem tűnnek el a hasi zsírpárnák, az úszógumik.
Itt egy jó kis haslaposító koktél! Megnézem >>
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Keith Randolph és munkatársai megállapították, hogy egy-egy fontos növényi összetevőt általában ugyanabból a forrásból szereznek be az emberek. A béta-karotint például a sárgarépából, holott az édesburgonyában (batáta) csaknem kétszeres mennyiség van belőle. Hasonlóképpen, egy másik karotin, a béta-kriptoxantin leggyakoribb forrása a narancs, holott a papajában 15-szörös koncentrációban van jelen. De jó példa a kelkáposzta is, amelyben háromszor több lutein van, mint a spenótban.
Az amerikai felmérés szerint az ellagénsavat főként az eperből visszük be, miközben a málnában háromszoros mennyiség van belőle. Továbbá: a mustár szolgáltatja étrendünkben a legtöbb allil-izotiocianátot, holott egy csésze vízitorma annyit tartalmaz ebből a csípős ízt adó szerves kénvegyületből, amennyit négy teáskanál mustár.
Randolph szerint az általuk vizsgált 14 növényi összetevőből tíznél találták azt, hogy a résztvevők egyetlen típusú étellel vették magukhoz a bevitt mennyiség legalább kétharmadát. Hangsúlyozta, hogy a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása fontos az egészség megőrzéséhez, de jelentős hatása van a minőségnek és a változatosságnak is.