A kaliforniai Loma Linda Egyetem kutatói az átlagos ebéd hatását vetették össze a fél avokádóval kiegészített változattal szemben, 26 egészséges, de elhízott felnőtt esetében. Az eredmények alapján az avokádót fogyasztóknál kétötödével csökkent a nassolási hajlandóság, illetve 28 százalékkal a következő öt órában jelentkező éhségérzet. „A jóllakottság érzetének fenntartása rendkívül fontos a kívánt testsúly elérésében és megtartásában, hiszen ez az étkezések közötti nassolás megelőzésének kulcsa. Eredményeink alapján az avokádóval kiegészített ebéd segít anélkül növeli a kalória- és szénhidrát-bevitelt, hogy a vércukorszint az egyébként vártnál jobban emelkedne” – fogalmazott a vizsgálatot koordináló Dr. Joan Sabate táplálkozástudományi szakértő, aki hozzátette: úgy tűnik, az avokádó kiemelt jelentőségű lehet a fogyókúra során, és ez mindenképpen további vizsgálatot igényel.
Habár a mostani eredmények pozitívnak tekinthetők, még több kutatás szükséges ahhoz, hogy a teljes népességre vonatkoztatható-e az összefüggés. Ezzel együtt az eredmények meggyőzőek, és jövőbeni intézkedések alapját képezhetik a járványszerűen terjedő elhízás kezelésére. Különösen érdekes vizsgálati témát jelenthet az avokádó hatása a vércukorszintre és az inzulinválaszra. Egy fél friss avokádó körülbelül 150 kalóriát és rengeteg rostot tartalmaz, emellett pedig telítetlen zsírsavakat is. Az eredmények a Nutrition Journal című szakfolyóiratban jelentek meg.