2024. Június 22. szombat
A szédülés, a bőr nyirkossá válása az ájulás előjele lehet -  Ezek az ájulás leggyakoribb okai -  Szív-érrendszeri betegség tünete is lehet ájulás
Amikor valaki sokat áll, esetleg fizikai munkát végez a tűző napon, előfordulhat, hogy az ájulás előjeleit érzi magán, esetleg el is ájul. Ha azonban nem a hőség okozza az eszméletvesztést, fontos utánajárni, valójában mi áll a háttérben.

A szédülés, a bőr nyirkossá válása az ájulás előjele lehet

Ha a fej felé tartó véráramlás hirtelen akadályozottá válik, és az agyban egy több mint 8 másodpercig tartó vérellátási zavar jelentkezik, rövid ideig elveszíthetjük az eszméletünket, vagyis elájulhatunk. A vérnyomásnak kb. 50 Hgmm alá kell csökkennie ahhoz, hogy az agyi vérkeringést befolyásolja. A kezdeti tünetek már 2-3 másodpercig tartó vérellátási zavar után jelentkezhetnek, ilyenkor elgyengülünk, ásítozunk, szédülünk, bőrünk nyirkos, hidegverejtékes, sápadt.
Ha az ájult személy vízszintes helyzetben van, fordítsuk oldalra a fejét. Ha ül, nyomjuk a fejét a térdei közé, így könnyebben áramolhat az agyba a vér. Ne itassunk, etessünk vele semmit, csak ha már teljesen magához tért. Amennyiben más tüneteket is tapasztalunk, vagy nem tér magához, hívjunk orvost! Ha az ájulás többször is megismétlődik, mindenképpen javasolt a kivizsgálás. Ájulás és szédülés nem csak a hőségtől

Ezek az ájulás leggyakoribb okai


• Leggyakrabban nagy meleg, hosszú állás, erős stresszhatás, fájdalom vagy éhség okozza az ájulást. Ha tudjuk, hogy hosszan kell állnunk, ráadásul meleg vagy levegőtlen helyen, előtte együnk egy keveset, legyen nálunk folyadék és a rendszeresen próbáljuk megmozgatni legalább a végtagjainkat.
• A túl alacsony vagy túl magas vércukorszint miatt is elájulhatunk. Cukros víz itatása, szőlőcukor csak eszméleténél lévő páciensnek adható, a félrenyelés elkerülésére. Ám ha hosszabb ideig tart az eszméletvesztés, feltétlenül szükséges az orvosi ellátás.
• A túl alacsony és túl magas vérnyomás miatt is kerülhetünk ájulás közeli állapotba.
• A kiszáradás miatt bekövetkezhet egy volumenhiánynak nevezett állapot, ami szintén eredményezhet ájulást. Hátterében nagyfokú szomjazás, súlyos vérszegénység, vérveszteség (például erős menstruáció) állhat.
• Az agyi elektromos működés zavara elsősorban az epilepsziásoknál jelentkezik, és pillanatnyi eszméletvesztésekkel járhat.
• Előfordulhat, hogy egyes gyógyszerek, főleg az értágítók és a vérnyomáscsökkentők járnak mellékhatásként ájulással. Ha ezt tapasztaljuk, feltétlenül jelezzük a kezelőorvosnak.

Szív-érrendszeri betegség tünete is lehet ájulás

- Ha a kézenfekvő okok kizárhatók, érdemes megvizsgálni, nem szív- és érrendszeri okok állnak-e az eszméletvesztés mögött. Először azt próbáljuk tisztázni, hogy nincs-e valamilyen strukturális szívbetegség vagy szívritmuszavar a háttérben. A páciens korábbi betegségeinek ismertetése mellett fontos ennek eldöntéséhez a rosszullét pontos leírása: milyen körülmények között, meddig tartott, van-e jelen visszamaradó tünet - ismerteti dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta. - A kardiológiai kivizsgálásnál természetesen megmérjük a vérnyomást, 12 elvezetéses EKG-t készítünk, szükség lehet szívultrahangra és terheléses EKG vizsgálatra is a pontos diagnózis felállításához Ritmuszavar esetén további vizsgálatok is kellenek, mint például a 24 órás EKG monitorozás, bizonyos elektrofiziológiai vizsgálatok. Akiknél szívritmuszavarra lehet következtetni, szóba jöhetnek még más szakorvosi vizsgálat is (például endokrinológiai vizsgálat a pajzsmirigy túlműködés kizárására), hogy a kezelés a ritmuszavar okának megfelelően kezdődhessen meg. A legfontosabb, hogy vegyük komolyan a tüneteket, hiszen megfelelő és időben elkezdett kezeléssel sokkal súlyosabb bajtól óvhatjuk meg magunkat.
Forrás: KardioKözpont
2023. 08. 30.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés