2024. November 15. péntek
A PLOS ONE oldalain megjelent tanulmány az omega-3 zsírsavak alkohol okozta agykárosodással szembeni potenciális védőhatását taglalta.

Korábbi vizsgálatok szerint az alkohol nagy mennyiségben fogyasztva hosszú távon növelik a demencia (agysorvadásos elbutulás) kockázatát. Azonban a Loyola Egyetem (Chicago, Illinois) munkatársai egy több cikkre kiterjedő metaanalízis során arra a következményre jutottak, hogy a mérsékelt fogyasztás (napi egy-két pohár) serkenti az agyműködést, és csökkenti az öregkori agyi hanyatlás veszélyét. Az elmélet szerint a kis mennyiségű alkohol még erősebbé is teszi az idegsejteket, és növeli a káros hatásokkal szembeni ellenálló készséget, de a nagyobb mennyiség már egyértelműen káros gyulladást generál.

Mivel az omega-3 zsírsavak alapvetően gyulladáscsökkentő hatásúak, így merült fel a halolaj esetleges védőhatása az alkoholos agykárosodással szemben. A munkacsoport a Kentucky Egyetem kutatóival karöltve modellezte a jelenséget felnőtt patkányok idegsejtjein. Több napig folytattak kezelést az Egyesült Államokban még a vezetést lehetővé tevő dózis négyszeresével, míg a sejtkultúrákban a krónikus alkoholizmusra jellemző morfológiai elváltozások nem mutatkoztak. Mindazonáltal, annál a kísérleti csoportnál, mely egyidőben omega-3 dokohexanoidsavval való kezelésben is részesült, a csak alkoholoshoz képest 90 százalékkal alacsonyabb volt a gyulladás intenzitása és a sejthalál mértéke.

Azonban Dr. Michael A. Collins és munkatársainak megállapításait még további vizsgálatok segítségével is igazolni kell, mielőtt teljes biztonsággal kijelenthetjük a halolajról, hogy véd az alkohol okozta agykárosodással szemben.


Forrás: Medipress
2014. 08. 01.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés
- Karácsonyi ajánlat -
- Kiemelt ajánlat -
- Egészségplázából -