A FAO hetedik, Budapesten rendezett regionális tanácskozását Nagy István agrárminiszter nyitotta meg, a konferencián a családi gazdaságok erősítése, az élelmezésbiztonság és a táplálkozás kérdései, valamint a klímaváltozás problémaköre is napirendre került.
A tárcavezető elmondta, Magyarország büszke arra, hogy a FAO-val kötött megállapodás alapján igyekszik hozzájárulni a fejlődő országok élelmezésbiztonságának megteremtéséhez, elősegítve ezzel a mezőgazdasági termelés hatékonyságát, az élelmiszerhiány csökkentését, valamint azt, hogy minden ország polgára a szülőföldjén boldogulhasson. A tárca a szakmai tudásátadáson keresztül tudja leghatékonyabban támogatni a nehéz helyzetben lévő országokat, többek között agrár-szakterületi ösztöndíjakkal és szakképzéssel - tette hozzá.
A családi gazdaságoknak fontos szerep jut a mezőgazdaságban. A fenntartható mezőgazdaság megvalósításában megoldást jelenthet, ha a globális élelmiszerkereskedelem helyett a nemzeti mezőgazdaság, a helyi termékek kínálta megoldások részesülnek előnyben, segítve ezzel a vidék népességmegtartó erejét. Magyarország számára kiemelten fontos a természeti erőforrásokkal, így például a termőfölddel való fenntartható gazdálkodás, amely nélkül hosszú távon nem biztosítható, hogy megfelelő mennyiségben egészséges élelmiszereket termeljünk.
Vlagyimir Rahmanyin, a FAO főigazgató-helyettese és regionális képviselője elmondta: a hasonló események, ahol különböző országok, szektorok és területek képviselői jönnek össze, a kormányzati szinttől a magánszektorig, kiváló lehetőséget biztosítanak az információcserére. Hozzátette: a FAO a kormányokkal együttműködve mindenki számára elérhető egészséges és fenntartható jövőn dolgozik.
A tanácskozáson áttekintették a FAO jelenlegi és jövőbeni tevékenységét, prioritásait a régióban, beleértve az egész térséget átfogó kezdeményezéseit a kistermelőkről és családi gazdaságokról, az agrárkereskedelemről és a fenntartható természeti erőforrások kezeléséről. Az európai és közép-ázsiai régió országainak kormányzati képviselői mellett az üzleti, akadémiai és civil szférából érkező szakértők vettek részt az Agrárminisztérium és a FAO által szervezett kétnapos rendezvényen .