2024. Április 25. csütörtök
Egészségesebben táplálkoznak, azaz kevesebb kalóriát és felesleges cukrot, zsírt fogyasztanak azok az emberek, akik elolvassák a címkén, mit tartalmaznak az élelmiszerek – állapították meg amerikai kutatók.

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozási Felmérés szerint az emberek 61,6 százaléka mondta azt, hogy elolvassa az élelmiszercímkéken lévő tápanyagtáblázatot, 51,6 százalék pedig általában az összetevők listáját is megnézi. Kevesebben, a válaszadók 47,2 százaléka figyel oda arra, hogy az adott ételből mekkora a javasolt adag; 43,8 százalék pedig a feltüntetett egészségügyi hatásokat is figyeli, legalábbis akkor, ha nem tud dönteni.

élelmiszercímkék, feliratok

Az adatok elemzése alapján jelentős különbségek voltak a címkéket áttanulmányozók és az azt nem olvasók között a teljes kalória-, zsír-, koleszterin-, nátrium-, élelmi rost- és cukorfogyasztásban.

„Ha ezek a címkék komolyabb hatással vannak közegészségügyre, gyakoribbá kell tenni használatukat az Egyesült Államokban” – mondta a tanulmány szerzője, Nicholas J. Ollberding, a Columbia Egyetem Egészség- és Viselkedéstudományi Tanszék kutatója. Bár a feliratok önmagukban nem elegendőek ahhoz, hogy megváltoztassák az emberek szokásait, de hasznos eszközt jelentenek az elhízás elleni küzdelemben és a táplálkozással kapcsolatos krónikus betegségek megelőzésében.


Forrás: Medipress
2010. 08. 29.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés