2024. Június 17. hétfő
De mi is az a cukorbetegség? -  A cukorbetegség kezelése
Statisztikai adatok alapján, a 2021-es évben a második leggyakoribb halálozási ok ismételten a szív- és érrendszeri megbetegedések voltak Magyarországon, több tízezren vesztették életüket ilyen jellegű megbetegedésben. Ez az elrettentő adat újabb indok arra, hogy a jövőben még jobban
odafigyeljünk egészségünkre.

Azt is kevesen tudják, hogy a szív- és érrendszer károsodásaa cukorbetegség egyik legtöbbször előforduló szövődménye. A 2-es típusú diabéteszben szenvedők esetében 2-4-szer magasabb a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának valószínűsége, mint az egészséges emberek között.2,3 Jelenleg a szív- és érrendszeri betegség a halálozás leggyakoribb oka a 2-es típusú cukorbetegek körében.
A 2-es típusú diabéteszben és már kialakult szív- és érrendszeri betegségben egyaránt szenvedők életét évekkel megrövidítheti a cukorbetegség. Az alábbi ábra azt mutatja, hogy azok, akiket nem érint a diabétesz akár 6 évvel is tovább élhetnek, mint a 2-es típusú cukorbetegek. Ez a hátrány megduplázódik, ha a 2-es típusú cukorbetegmár átesett szívizom infarktuson vagy stroke-on. Cukorbetegséggel járó szövődmények
Szív- és érrendszeri betegség során az erek keresztmetszete csökken, rugalmatlanabbá válik, s ez többféle problémát okozhat, attól függően, hogy az érrendszer mely részében jelentkezik a probléma. A szövődmény érintheti a szív- és érrendszer nagyobb ereit, de akár a szem vagy vese kisebb ereit és az idegeket is. Ezeket a kockázatokat azonban jelentősen lehet csökkenteni helyes életmóddal, már kialakult cukorbetegség esetén is.

De mi is az a cukorbetegség?

A diabétesz (cukorbetegség) azt jelenti, hogy a szervezet nem megfelelő módon termeli vagy használja fel az inzulint, vagyis azt a hormont, amely a táplálékból nyert glükóz (cukor) feldolgozását segíti a szervezetben. Ennek következményeként megemelkedik a vércukorszint. Becslések szerint a világon jelenleg 463 millió felnőtt ember szenvedhet a diabétesz valamely típusában és ezeknek az eseteknek a fele nem diagnosztizált. Ez sajnos azt jelenti, hogy a betegséget nem kezelik, ami hozzájárul a későbbi szövődmények kialakulásához.

A cukorbetegség kezelése

• Rendszeresen konzultáljon orvosával!

Ha már megállapították Önnél a cukorbetegséget, nagyon fontos orvosának rendszeres felkeresése, aki így folyamatosan figyelemmel tudja kísérni a betegség alakulását, és testreszabott terápiát tud ajánlani. Szerencsére ma már rendelkezésre állnak korszerű terápiás készítmények, mellyel a betegség jól karban tartható, azonban a terápia alapja minden esetben a megfelelő életmód és táplálkozás, illetve az egyénre szabott fizikai aktivitás.

• Figyeljen oda testsúlyára!

Ha sikerül egészséges szinten tartani a testsúlyát, – rengeteg internetes programmal könnyedén ki tudja számolni a megfelelő testtömegindexét néhány egyszerű adat megadásával – az csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.Testmozgás alatt nemcsak a versenyszerű sportolást értjük. Az egészséges testsúly elérésében és fenntartásában már olyan egyszerű tevékenységek is segíthetnek, mint például az, ha lift helyett gyalog megy fel a lépcsőn, rendszeresen sétál, biciklizik vagy kirándul a szabadban. Manapság az interneten számos különböző nehézségű, otthon is könnyen végezhető edzésterv érhető el, amelyek között könnyen megtalálhatja az Ön számára legmegfelelőbbet! Fontos a rendszeres testmozgás

• Táplálkozzon egészségesebben!

A vitaminokban és rostokban gazdag zöldségek és gyümölcsök fogyasztása mindig ajánlott, emellett érdemes korlátozni a magas cukortartalmú ételek mennyiségét, a sóbevitelt, a telített zsírok arányát és az egészségtelen, magasan feldolgozott élelmiszerek fogyasztását! Mindezek betartása nagyon fontos, mert a táplálkozásnak kulcsfontosságú szerepe van a cukorbetegség kezelésében. Az egészséges étrend segít megfelelő tartományban tartani a vércukorszintet, emellett jótékony hatással van a testsúlyra, a vérnyomásra és fontos szerepet játszik a koleszterinszint kiegyensúlyozásában. Törekedjen arra, hogy szívbarát alapanyagokból – például halból, babból, quinoából (kinoából) vagy brokkoliból – készült ételeket készítsen és fogyasszon! Szintén javasolt a zabból készült reggelit megszórni némi egészséges diófélével, például mandulával vagy dióval, különféle magokkal és erdei gyümölcsökkel. Amennyiben kialakult szénhidrát-anyagcserezavara van, konzultáljon dietetikusával, és tartsa be az előírt szénhidrátmennyiséget! Továbbá ne feledkezzen meg a megfelelő napi folyadékbevitelről sem! Egészséges táplálkozás

• Igyekezzen megszabadulni egészségtelen, rossz szokásaitól!

A dohányzás rendkívül ártalmas szinte minden szervünkre, növeli a szív- és érrendszeri betegségek és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát, illetve a már meglévő cukorbetegség szövődményeinek kockázatát is jelentősen fokozza. Ma már többféle módszer is van a dohányzás csökkentésére és a teljes leszokásra, érdeklődjön róluk kezelőorvosánál vagy akár az interneten! Emellett fontos tudni, hogy habár egy deciliter vörösbor valószínűleg nem árt meg, a túlzott alkoholfogyasztás hatással lehet a cukoranyagcserére.

Kétségtelen, hogy a 2-es típusú diabétesz komoly betegség, amely jelentős kockázatokat hordoz magában, és súlyos dominóhatást válthat ki a szervezetben, azaz más szervek, elsősorban a szív állapotának romlásához vezethet. Azonban, ha acukorbetegek ügyelnek életmódjukra és táplálkozásukra, valamint rendszeresen konzultálnak orvosukkal a betegségükkel kapcsolatos tapasztalataikról, azzal nagyban hozzájárulhatnak betegségük eredményes kezeléséhez.

 


Szerző: Tomasovszki Beáta
2023. 07. 27.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés