2022. Január 19. szerda
A mellben kialakuló tályogok kialakulásának valószínűségét nagyban növeli a dohányzás, valamint a bimbópiercingek – állapították meg amerikai kutatók.

A mellben lévő tályogok igen fájdalmas, gyulladt, gennyes területek, amelyek kezelése nehézkes, és gyakran kiújulnak.

emlőtályog

Az Iowai Egyetem kutatói 68 emlőtályogos nő adatait elemezték, akik kórtörténetében a vizsgálatot megelőző 12 hónapban nem fordult elő emlőrák, sugárkezelés vagy emlőműtét. A résztvevők közül 43 dohányzott, és 9-nek volt emlőpiercingje.

Mint kiderült, a dohányzók között hatszor gyakoribb volt az elváltozás, mint a nemdohányzók között, ráadásul a dohányzás nem csak a tályog kialakulásának esélyét növelte, de azt is, hogy az újfa felbukkanjon. „Közel 60 százaléka azoknak, akiknél a betegség ismétlődött, erős dohányos volt” – nyilatkozta Dr. Vinod Gollapalli, az egyetem sebésze, aki szerint emiatt a kezelés egyik alappillére kell legyen a dohányzás abbahagyása.

A kutatás szerint a mellbimbópiercing is fokozza az elváltozás esélyét, ami leggyakrabban átlagosan hét évvel a testékszer behelyezése után alakul ki.

A tályogok további rizikótényezőjének számít az elhízás, illetve a cukorbetegség – írják a kutatók a Journal of the American College of Surgeons júliusi számában.


Forrás: Medipress
2010. 08. 18.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés