1. Óvatosan az adagokkal!
Az, hogy mennyit eszik, az csaknem ugyanolyan fontos, mint az, hogy mit. Sokan ugyanis erős késztetést éreznek arra, hogy telepakolják hatalmas tányérjukat, így alapból többet fogyasztanak, mint kellene. Jó taktika, ha kisebb tányérokat használ, ez segít kordában tartani az adagokat. Ha még így sem biztos a dolgában, illetve ha szigorúbb diétát követ, úgy érdemes lemérnie a mennyiséget. Amennyiben odafigyel arra, hogy az étkezések alkalmával több alacsony kalória, ám magas rosttartalmú ételeket egyen, úgy nem csupán a centikből veszít, hanem a szíve egészségét is védi.
2. Minél több zöldséget és gyümölcsöt egyen!
Talán mondani sem kell, a zöldségek és a gyümölcsök remek vitaminforrásnak számítanak, ráadásul alacsony –többnyire- a kalóriatartalmuk, míg rostban bővelkednek. A nassolnivalókat jól helyettesítik, ám nem mindegy, hogy mit és hogyan fogyaszt, hiszen egy majonézes saláta nem biztos, hogy a legjobb választás. Ezeket válassza: friss vagy fagyasztott gyümölcs/zöldség, olajos magvak, párolt zöldségek, néha cukormentes kompót, konzerv Ezeket mértékkel fogyassza: banán, aszalt gyümölcsök, cukrozott konzerv, lekvár, szörp, konzerv és rántott zöldségek.
3. Cserélje le a finomított lisztet teljes kiőrlésű gabonafélékre!
A szív egészsége és a vérnyomáscsökkentés érdemében teljes kiőrlésű gabonákat válasszon, melyek tele vannak értékes tápanyagokkal és rostokkal. Éppen ezért célszerű teljes kiőrlésű liszteket választani, valamint fehér rizs helyett köretnek válasszon barna rizst, kölest, bulgurt, vagy quiona-t! Ezeket válassza: teljes kiőrlésű liszt és belőlük készült kenyerek, tészták, köretek, magas rosttartalmú (>5g) gabonák, zabpehely Ezeket mértékkel fogyassza: fehér liszt és az abból készült ételek, fehér rizs, burgonya.
4. Vigyázzon a telített zsírokkal!
A zsíroknak léteznek egészséges és egészségtelen fajtái, így jól válassza meg, mennyi telített és telítetlen zsírokat fogyaszt! Míg a többszörösen telítetlen zsírsavak csökkentik a koleszterinszintet és védik a szívet, addig a telítettek növelik az LDL (rossz koleszterin) mennyiségét, ami fokozza a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Az American Heart Association a következőket ajánlja:
Telített zsírokból: a napi kalóriamennyiség kevesebb, mint 7%-át tegye ki, vagy ha napi 2000 kalóriás diétát tart, akkor 14g-nál kevesebbet fogyasszon belőlük.
Transzzsírokból: a napi kalóriamennyiség kevesebb, mint 1%-át tegye ki, vagy ha napi 2000 kalóriás diétát tart, akkor 2g-nál kevesebbet fogyasszon belőlük. Telített zsírok elsősorban az állati eredetű zsiradékokban találhatóak meg, így a sertészsír, baromfizsír, vaj, tejföl, tejszín gazdag bennük, de a kókuszsír is főként telített zsírokból áll.
Általános tévhit, hogy a margarinoknak magas a transzzsírsav tartalmuk, pedig a jó minőségű margarinok ma már nem tartalmaznak részlegesen hidrogénezett növényi olajokat. Így a transzzsírsav-tartalmuk alatta van a 71/2013 (XI.20.) EMMI rendeletben szereplő 2g transzzsírsav 100 grammonkénti zsírtartalom határértéknek. Ám arra figyeljen, hogy a gyenge minőségű csoki bevonóknál, nugátoknál, kekszeknél, cukrászsüteményeknél érdemes ellenőrizni a transzzsírsav mennyiséget- javasolja Varga Dóra, a Trombózisközpont dietetikusa.
Ezeket válassza: olívaolaj, repceolaj, hidegen sajtolt növényi olajok, olajos magvak (egy tenyérnyivel), avokádó, tengeri halak Ezeket mértékkel fogyassza: vaj, disznózsír, szalonna, gyenge minőségű kakaó bevonó.
5. Keressen „soványabb” fehérjeforrásokat!
Ideális fehérjeforrások a zsírszegény állati eredetű élelmiszerek, így legyenek részei a táplálkozásunknak a baromfi húsok, akár a karaj, kevés tojás, joghurt, kefir, sovány túró. Ezen kívül a tengeri halak igen gazdagok omega-3 zsírsavakban, amelyek védenek a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben, ráadásul gyulladáscsökkentő hatásuk is van.
Amennyiben valaki vegetáriánus étrendet követ, fogyasszon magas fehérje tartalmú növényi élelmiszereket, mint a hüvelyesek, olajos magvak, gabonafélék. Ezeket válassza: alacsony zsírtartalmú tejtermékek, tojás, halak, hüvelyesek, szója, bőr nélküli baromfi, sovány darált húsok Ezeket mértékkel fogyassza: magas zsírtartalmú tejtermékek, zsírosabb húsrészek, kolbász, szalonna, rántott ételek.
6. Csökkentse a só bevitelét!
A magasvérnyomás a szív-és érrendszeri megbetegedések egyik fő rizikó tényezője, így fontos a napi sóbevitel csökkentése! az ajánlások standard formája napi 2,300 mg nátriumot engedélyez egy nap, ami kb. 5 gramm, vagyis 1 teáskanálnyi konyhasónak felel meg, míg az annál szigorúbb változat 1,500 mg-ban maximalizálja a napi nátrium bevitelt, ami alig 4 gramm konyhasót jelent. Ez utóbbit leginkább az 50 év felettieknek, súlyosabb hipertóniával rendelkezőknek, illetve vesebetegséggel küzdőknek javasolt.
A sóbevitelt úgy tudja leredukálni, hogy ritkán választ készételeket (ezek általában magas sótartalommal bírnak), nem sóz kóstolás nélkül, vagy, hogy zöldfűszerekkel helyettesíti.
Ezeket válassza: gyógynövények, zöldfűszerek, csökkentett sótartalmú szószok Ezeket mértékkel fogyassza: konzerv, kenyér, sajtok, felvágottak, szalámik, kolbász, kész levesporok, leveskockák, sózott fűszerkeverékek.