Az AICR és a World Cancer Research Fund nagyszabású, közös tanulmánya arra a megállapításra jutott, miszerint a teljes kiőrlésű élelmiszerek napi rendszerességű fogyasztása az elfogyasztott mennyiséggel arányosan csökkenti a vastagbélrák kialakulási kockázatát. Szintén daganatmegelőző hatásúnak bizonyult a rendszeres sport, a hotdog, bacon és egyéb feldolgozott élelmiszerek rendszeres fogyasztása viszont növeli az tumorrizikót.
Ez történik, ha nem iszunk eleget> > >
A Harvard TH Chan School of Public Health által végzett összefoglaló tanulmányban széleskörben elemezték az étkezési szokások, a testsúly és a fizikai aktivitás vastagbél karcinómára gyakorolt hatásait. Az átvizsgált 99 tanulmány összesen több mint 29 millió ember adatait tartalmazta, melyből közel 250.000 embernél diagnosztizáltak rosszindulatú vastagbéldaganatot. Az élelmiszerek daganatkeltő hatásának elemzése alapján a nagy mennyiségű vörös hús fogyasztás (500 g egy héten), a túlsúly és a napi szintű alkoholfogyasztás (30g alkohol egy nap) bizonyult daganatkeltő hatásúnak. A teljes kiőrlésű és C-Vitaminban gazdag élelmiszerek és a halételek viszont daganatmegelőző hatásúak.
Szappannal hajat mosni a dús hajért>>>
Napi 90 g teljes kiőrlésű élelmiszer fogyasztásával például 17%-al csökkenthető a vastagbélkarcinóma kialakulási valószínűsége. „Természetesen ha rákos daganatokról van szó, egy tudósnak sincs biztos recept a tarsolyában, de az egészséges táplálkozás fontossága és az a tény, hogy igenis sokat tehetünk egészségünkért, egyre több területen bebizonyosodni látszik.” – nyilatkozta Alice Bender, a Nutrition Programs igazgatója.