2023. Június 09. péntek
Honlapok százai adnak tanácsokat az étkezési zavarokkal küzdőknek, hogyan adjanak le minél többet, miként rejtsék el anorexiájukat hozzátartozóik elől, vagy éppen hogyan hánytathatják meg magukat a leghatásosabban – állapította meg egy amerikai tanulmány.

Dina Borzekowski, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem munkatársa kollégáival 180 internetes oldalt vett szisztematikusan górcső alá. "Néhány oldal olyan veszélyes ötleteket és zavaró anyagokat tartalmaz, amelyek egyenesen arra ösztönzik a felhasználókat, hogy továbbra is fenntartsák egészségtelen étkezési szokásaikat" – fejtette ki Borzekowski.

étkezési zavarok

Az anorexia, vagyis az étvágytalanság miatt kialakuló kóros soványság a fiatal nők mintegy egy százalékát érinti. A kétszer olyan gyakori bulimia esetében az érintettek falási rohamait kényszeres önhánytatások követik.

A tanulmány szerint a vizsgált internetes oldalak 91 százaléka szabadon hozzáférhető, és többnyire a táplálkozási zavarok fenntartására ösztönöznek: a honlapok 85 százaléka az anorexiát reklámozza, gyakran csontsovány hírességek képeivel illusztrálva a javaslatokat, 83%-a pedig konkrét tippeket is ad az étkezési zavarok "űzéséhez". Csupán a vizsgált szájtok 38 százaléka ösztönzi a gyógyulást, de léteznek olyanok is, amelyeken mindkét hozzáállás előfordul.

A tanulmány egyik vezetője, Rebecka Peebles szerint a honlapok nagyon különbözőek, és az érintettek ellentmondásos érzelmeit tükrözik: az étkezési zavarokkal küzdők egyes napokon meg akarnak szabadulni problémájuktól, máskor azonban egyáltalán nem érdekli őket a gyógyulás.


Forrás: MTI
2010. 06. 21.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés