Az Amerikai Reprodukciós Orvostani Társaság (ASRM) orlandói éves konferenciáján ismertetett egyik kutatás szerint az egészséges étrend jót tesz a sperma minőségének. Audrey J. Gaskins, a Harvard Egyetem orvosi karának kutatója és munkatársa 188, tizennyolc és huszonkét év közötti férfi táplálkozási szokásait mérte fel kérdőívekkel, amelynek alapján kétféle étrendtípusba sorolták őket.
A nyugati étrendben a vörös hús, finomított szénhidrátok, édesség és energiaitalok domináltak, a „bölcs” táplálkozásban viszont a hal, gyümölcs, zöldség és teljes kiőrlésű gabonák. A kutatók spermavizsgálatot is végeztek, amivel meghatározták a spermiumok mozgékonyságát, koncentrációját és formáját.
Az eredmények azt mutatták, hogy bár az étrend a spermiumok alakját és számát nem befolyásolta, azok motilitására hatást gyakorolt. A vörös húsokban és feldolgozott gabonában gazdag étrend károsítja a spermiumok mozgékonyságát, a halban, friss gyümölcsben, teljes kiőrlésű gabonafélékben, hüvelyesekben és zöldségekben gazdag viszont javítja.
Az is kiderült, hogy a hímivarsejtek mennyiségét a transzzsírok fogyasztása negatívan befolyásolja.
Gaskins ugyanakkor hangsúlyozta, a táplálkozás spermiumokra gyakorolt hatásainak pontos meghatározásához további kutatásokra lesz szükség.