2024. Április 13. szombat
A füldugulás kellemetlenné teheti a repülést is -  Amikor a fülkürt nem tud elég gyorsan alkalmazkodni -  Hogy előzhető meg a füldugulás repülés közben? A fül-orr-gégész tanácsai
A dobüreg nyomáskiegyenlítődésének zavara légi utasok körében jól ismert egészségügyi probléma, ami nagyobb valószínűséggel fordul elő azoknál, akik hurutosak vagy szénanáthában szenvednek. Miért pattog a fül, mikor gépre szállunk, és miként enyhíthetjük a fülfájdalmat?

A füldugulás kellemetlenné teheti a repülést is

- A légi utasok és a búvárok körében jól ismert jelenség a gyors magasságváltozás hatására jelentkező fülfeszülés és füldugulás, illetve az enyhe vagy közepes halláscsökkenés – mondja dr. Augusztinovicz Monika. Nem kell azonban feltétlenül repülőgépre szállnunk vagy lemerülnünk a vízben ahhoz, hogy a repülés alatt füldugulást, tompa feszülést érezhetünk. nyomásváltozás kellemetlenségeit megtapasztaljuk. Van, aki a hegyekben autózva vagy túrázás közben, mások már egy liftben utazva is érezhetik ezt a kellemetlen tompa nyomást a fülben, ami többnyire csak átmeneti kényelmetlenséget okoz. Ilyenkor néhány ásítással vagy pár korty innivaló elfogyasztásával az esetek többségében gyorsan orvosolható is a probléma. Ezért dugul be a füle repüléskor

Amikor a fülkürt nem tud elég gyorsan alkalmazkodni

-A középfül és a külvilág közötti nyomáskülönbség kiegyenlítéséről a fülkürt (Eustach-kürt) gondoskodik, ami biztosítja a szellőzést a középfül számára az orrgarat és a külső tér felé. Előfordul azonban, hogy a fülkürt működési zavara esetén nem sikerül a hirtelen nyomásváltozást kiegyenlíteni. A fülkürt funkciózavarát egy egyszerű nátha, allergia, szénanátha, középfül- vagy orrmelléküreg gyulladás is előidézheti, ami megakadályozza a középfület az orrüreggel összekötő járat megfelelő szellőzést. A nyomáskiegyenlítés funkciójának zavara mellett súlyosabb esetben barotrauma alakul ki, amely erőteljes fájdalmat, fülcsengést és szédülést, mérsékelt vagy súlyos halláskárosodást, valamint a középfül bevérzését is okozhatja. Ha ezeket a tüneteket tapasztalja, azonnal forduljon fül-orr-gégészhez –tanácsolja Augusztinovicz doktornő, aki hozzáteszi, hogy akkor is érdemes szakembert felkeresni, ha a füldugulás és halláscsökkenés tartóssá válik, vagy az enyhébb tünetek még napok múlva is megmaradnak.

Hogy előzhető meg a füldugulás repülés közben? A fül-orr-gégész tanácsai


•Ne aludjon fel-és leszállás alatt!
•Fogyasszon sok folyadékot, így a repülőgép száraz levegőjén elkerülheti az orrjáratok és a garat nyálkahártyájának irritációját.
•Az ásítás, nyelés megnyitja a fülkürtöt, és a középfülbe jutó levegő kiegyenlíti a nyomást. A repülőgépen fel- és leszállásnál segíthet a rágógumizás, egy cukorka szopogatása vagy pár korty innivaló elfogyasztása.
•Próbálja ki a Valsalva-manővert: csukja be a száját, orrnyílásait fogja be és próbáljon meg levegőt kipréselni!
• Szerezzen be a repüléshez kifejlesztett füldugót, amit emelkedéskor és ereszkedéskor kell a fülbe helyezni.
•Ha kisgyermeke van, aki hajlamos a füldugulásra, tartson magánál orrballont. Ez egy orral felfújható speciális orrlufi, amely a középfül nyomáskiegyenlítésére szolgál, és segíthet a füldugulás, fülpattogás megszüntetésében.
•Nátha esetén használjon orrnyálkahártya-lohasztó készítményt 30 perccel a fel-és leszállást megelőzően! Permetezzen kétszer mindkét orrlyukba!
• Ha légúti allergiás panaszai vannak, használja gyógyszereit!
Forrás: Allergia központ
2024. 02. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés