2023. Szeptember 29. péntek
A népszerű, recept nélkül kapható fájdalomcsillapítók szedése nem veszélytelen: dán kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy egy hazánkban is elterjedt hatóanyag szedése növeli a szívroham és az agyi érkatasztrófa rizikóját.

A recept nélkül kapható fájdalomcsillapítók mellékhatásai általában ritkák és enyhék, de az utóbbi években mind több megfigyelés látott napvilágot a szív- és érrendszeri betegségek területén észlelt veszélyeikről.

fájdalomcsillapító

A súlyos ízületi fájdalmak kezelésében rendkívül eredményes gyógyszert, a Vioxxot gyártója például azért vonta ki néhány éve a forgalomból, mert mint kiderült, az azt szedő betegek szív- és érrendszeri halálának kockázata megduplázódott, és számítások szerint 140 ezer esetben vezetett szélütéshez az Egyesült Államokban.

Dán kutatók a receptre felírt fájdalomcsillapítók és a szív-érrendszeri betegségek okozta halálozás és kórházi kezelés közötti összefüggést vizsgálták az ország egészségügyi nyilvántartásának adatai alapján.

Emil Loldrup Fosbol és munkatársai megállapították, hogy a sokak által rendszeresen szedett diklofenák készítmények csaknem ugyanolyan mértékben függtek össze szívroham vagy agyi katasztrófa bekövetkezésével, mint a Vioxx.

Kétségtelen, hogy az ilyen készítményekkel kezelt betegek kockázata a nagy gyógyszeradagok, hosszú ideig történő szedése esetén növekedett, de a szív- és érrendszeri események gyakran már kétheti szedés után is megjelentek. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a fájdalomcsillapítók rendszeres használata az eddiginél több megfontolást igényel, betegtől és orvostól egyaránt.


Forrás: MTI
2010. 06. 25.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés