2024. Július 21. vasárnap
A fej-nyaki daganatokról általában -  A dohányzás az egyik legjelentősebb rizikófaktor -  A fej-nyaki daganatok tünetei -  Fontos a korai diagnózis, a megelőzés és a rendszeres szűrés
A statisztikák szerint Magyarországon 1948 és 2000 között közel háromszorosára emelkedett a daganatos megbetegedésekből származó halálesetek száma. Amennyiben csak a fej-nyaki régióban kialakuló rákos elváltozásokat vesszük alapul, az általuk kiváltott elhalálozások száma meghatszorozódott. Az alábbiakban Dr. Móri István Péter fül orr gégész szakorvos cikkét olvashatják.

Globálisan évente legalább 600 ezer új fej-nyaki daganatot diagnosztizálnak az orvosok, és csak Magyarországon 2010-ben több mint 5 ezer új eset került regisztrálásra. Bár ijesztő adat, de a nyolcvanas évektől napjainkig páratlan mértékű emelkedést mutatott hazánkban a fej-nyaki daganatok kialakulásának, és az ebből fakadó elhalálozásoknak az aránya. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ezeknek a tumortípusoknak a mennyisége növekedett itthon a legnagyobb mértékben, amivel az Európai Unióban az elsők között helyezkedünk el.

Fej nyaki daganatok

A fej-nyaki daganatokról általában

Általánosságban a fej-nyaki daganat kifejezés egy összefoglaló definíció a kulcscsont és a koponyaalap között megtalálható szervek tumoros elváltozását illetően. Ebbe a kategóriába sorolhatjuk tehát az orrüreget, az orr melléküregeit, a szájüreget, a nyálmirigyeket, de az ebben a régióban elhelyezkedő bőrt, az arcot, a garatot, a gégét, a pajzsmirigyet, valamint a mellékpajzsmirigyet is.

A nyak és a fej közelében rengeteg olyan szerv található, melyek különféle szövettípusokból tevődnek össze. Közös bennük azonban, hogy mindegyik táptalajt nyújthat a rosszindulatú daganatoknak, melyek jelentős része laphámrák. Ez a daganattípus a nyirokrendszer segítségével könnyedén képez áttéteket a nyirokcsomókon keresztül, de a fej-nyaki tumorok egyik legnagyobb csoportjába ennek ellenére is inkább a szájüregi daganatokat sorolhatjuk.

A dohányzás az egyik legjelentősebb rizikófaktor

Hogy a fej-nyaki daganatok pontosan miért alakulnak ki, az egyénenként változó, ugyanakkor a dohányzást tekinthetjük az egyik legjelentősebb rizikófaktornak, ezáltal a szájüregi tumorral vagy gégerákkal diagnosztizált betegek közel 80 százaléka rendszeresen élt ezzel a káros szenvedéllyel. Szintén a kockázati tényezők közé sorolhatjuk az alkoholt, és még nagyobb a probléma, ha a kettő együtt van jelen valaki életében. Az alkoholisták és a láncdohányosok esetében akár 15-ször nagyobb valószínűséggel fordulhat elő rákos elváltozás, mint azok körében, akik csak egyik függőség rabjai.

A szájüregi daganatok megjelenése kapcsán gyakori kiváltó ok lehet még a rossz szájhigiénia, de akár a rosszul illeszkedő fogprotézisek is állhatnak a háttérben. Bár egyelőre még rengeteg kutatás kell a bizonyításhoz, ugyanakkor egyre többször hallani, hogy a HPV vírus is elősegítheti egyes fej-nyaki daganatok előfordulását, lévén a szövettani és citológiai elemzések szinte minden esetben kimutatták a kórokozó jelenlétét.

A fej-nyaki daganatok tünetei

A fej-nyaki daganatok tünetei rendkívül sokfélék lehetnek annak függvényében, hogy pontosan melyik szervnél fordult elő az elváltozás. A daganatok általában nagyon sokszor jól láthatók és érezhetők, ezáltal a csomókat és duzzanatokat a beteg maga is könnyedén kitapinthatja. Amennyiben az elváltozás a tápcsatorna elülső szakaszait érinti, akkor csakhamar megjelennek a táplálkozási- és a légzési nehézségek, amit a későbbiekben nyelési fájdalom és gyakori félrenyelés kísérhet.

Rendkívül lényeges, hogy amennyiben a nyálkahártyán duzzanatot, fehéres elváltozást vagy fekélyt tapasztalunk, amihez kellemetlen szájszag és a nyelv korlátolt mozgása társul, méghozzá nyelési fájdalmakkal, rekedtséggel és fájdalmatlan nyaki csomóval, akkor feltétlenül forduljunk orvoshoz. Ha rögtön szakorvoshoz mennénk, egy fül-orr-gégész vagy egy szájsebész szakrendelése segíthet felállítani a pontos diagnózist.

Az orrgaratban vagy az orr melléküregeiben kialakuló daganatok leggyakoribb tünete a nagyothallás, ami mellé kettős látás, orrdugulás, orrvérzés, duzzanatok, fejfájás, az arcon tapasztalható érzészavar és a fogsor felső fogainak meglazulása, esetleg kihullása csatlakozhat.

Amennyiben a daganatos elváltozás a hangszalagok szintje felett helyezkedik el, gyakori tünet a torokfájás, az ott tapasztalható gombócérzés, a fülfájás, melyhez rekedtség, légszomj, valamint nyelési problémák társulhatnak. Ha a gégerák a hangszalagok szintjén helyezkedik el, rendszerint nagyon korán kialakul a rekedtség, a mélyebb szinteken megbújó tumor viszont csak később idézi elő ezt a problémát, emiatt sajnos nagyon sokszor csak későn ismerhető fel.

Fontos a korai diagnózis, a megelőzés és a rendszeres szűrés

A fej-nyaki daganatok esetében rendkívül fontos, hogy idejekorán felismerjük a problémát, hiszen minél korábbi a diagnózis, annál nagyobb a gyógyulás esélye, noha statisztikailag a fej-nyaki daganatok túlélési esélye sajnos nagyon csekély. Emiatt rendkívül lényeges, hogy teljes egészében kiszűrjük életünkből a rizikófaktorokat, és amennyiben szükséges, akkor rendszeresen megjelenjünk szűrővizsgálatokon. Ez utóbbi különösen a rendszeres dohányosoknál nagyon fontos, hiszen a fej-nyaki daganatok jelentős többségét a szakorvosok már igencsak korai stádiumban felismerhetik, ami elengedhetetlen feltétele a sikeres kezelésnek.


Forrás: Oktogonmedical
2019. 07. 02.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés