A Journal of the American Medical Association című lapban közzétett tanulmány szerint a betegség előfordulása legnagyobb mértékben – 1,99 százalékkal – a 20 és 34 év közöttiek körében fog megnövekedni, és ez a mérték 2020-ra már 37,8 százalék, 2030-ra pedig 90 százalék lesz. Ezzel szemben az ötven éves vagy annál idősebb felnőttek körében 2020-ra 23,2 százalékkal, 2030-ra pedig 41,1 százalékkal fog visszaesni a kór előfordulásának esélye.
Amint azt dr. Christina Bailey, a Texas Egyetem munkatársa megjegyezte, a bélrák előfordulásának megnövekedése a fiatalabb korosztály körében igen aggasztó, és arra ösztönzi a szakembereket, hogy a jelenség hátterében előforduló okokat minél előbb térképezzék fel. Korábbi vizsgálatok már kimutatták, hogy a nassolás, a különféle kekszek, csokoládék és sütemények fogyasztása, de a szénsavak üdítőitalok is mind kockázati tényezők, emellett a vörös húsok és a feldolgozott húskészítmények – például a bacon szalonna vagy a kolbász – szintén veszélyt okozhatnak.
A bélrák három leggyakoribb tünete az emésztés megváltozása, a székletben megjelenő vér, illetve a hasi fájdalom. Az ötven év felettiek körében már az orvosok rendszeresen felhívják a figyelmet a szűrés fontosságára, ezért fordulhat elő, hogy esetükben visszaszorulóban van ez a betegség, ám a fiatalabb korosztály nem vesz részt rendszeres szűrésen, így náluk gyakran későn veszik észre a betegséget. A bélrák kialakulásának oka egyelőre nem ismert pontosan, de azt lehet tudni, hogy néhány dolog növeli az előfordulás esélyét: az életkor, a helytelen étrend, a túlsúly, a mozgásszegény életmód, az alkohol, a dohányzás, illetve a családi kórtörténet.