A flavonoidok antioxidáns tulajdonságú növényi hatóanyagok, fenolos szerkezetű vegyületek, melyeket a harmincas években Szent-Györgyi Albert mutatott ki és először „P- illetve C2-vitaminnak” nevezte el őket. Később a flavonoidok vitamin elmélete megdőlt, és az 50-es években mindkét elnevezést elvetették. A flavonoidok az egyéb fenolos szerkezetű vegyületekhez hasonlóan a növényi anyagcsere másodlagos termékei, a növényi sejtekben alapvető védelmi funkciót töltenek be. Kedvező élettani hatásaik: antioxidáns, immunerősítő, gyulladáscsökkentő, asztmaellenes, antiallergén, antivirális, antibakteriális, májvédő és érfalkarbantartó hatások.
Ezzel a problémával nem fordulunk orvoshoz - az életünkbe kerülhet! > > >
Tudományos kutatások igazolják a flavonoidok szervezetre gyakorolt számos pozitív hatását. Antioxidáns tulajdonságaiknak köszönhetően megkötik a káros szabad gyököket, így immunerősítő funkciót töltenek be. Az egészséges emberi szervezetben a szabad gyök reakciók ellenőrzés alatt állnak, és számos hasznos, sőt nélkülözhetetlen funkciójuk van. Felszaporodásuk viszont veszélyes folyamatokat indíthat el, és súlyosan károsíthatja a szervezetet felépítő biomolekulákat, sejteket, szöveteket - lipidperoxidációt, sejtelhalást, rákos sejtek kialakulását eredményezve. Az antioxidánsok gátolják ezeket a kóros folyamatokat, védik a szervezetet. Fontos jellemzőjük, hogy legelőnyösebben egymást erősítve fejtik ki hatásukat. Ezen kívül a szív- és érrendszeri betegségek prevenciójában is fontos szerep jut nekik, gátolják a vérrögök kialakulását és csökkentik a koleszterinszintet. Néhány flavonoidról azt is lehet tudni, hogy antibakteriális és antivirális hatású: jó néhány tanulmány igazolja, hogy a vörös áfonyában lévő flavonoidok segítenek megakadályozni a húgyúti fertőzések kialakulását. Feltételezhető, hogy a flavonoidok in vitro erősebb antioxidánsok, mint az ebben a tulajdonságában erősnek tartott E-vitamin. Epidemiológiai kutatások szerint a fokozott flavonoid felvétel csökkenti bizonyos betegségek, így a szív-és érrendszeri betegségek kialakulását.
A pirosak a flavonoidokban gazdagok!
A növények piros színe arról árulkodik, hogy egy-egy gyümölcsben, zöldségben magas a flavonoidok koncentrációja. Így az almában, a piros szőlőben, a vörös káposztában, a céklában találhatók meg a legmagasabb koncentrációban ezek a hasznos vegyületek. További gazdag flavonoid forrásnak számítanak a hagymafélék, a fehérrépa, a spenót, a zeller különböző részei és a különféle lencsefajták. A flavonoidok védik a növényeket a káros környezeti hatásoktól, így túlnyomórészt a zöldségek és a gyümölcsök héjában, leveleiben találhatók. A legtöbb flavonoid vegyület kedvező hatását egyéb antioxidánsokkal (A-, C-, E-vitamin) együtt fejti ki, így érthető, hogy a legkedvezőbb hatás elérése érdekében fontos, hogy az antioxidánsokat természetes forrásból, változatosan összeállított étrendből kapja meg a szervezetünk.