A kávé és a vörösbor a legismertebb bűnös a fogak elszíneződésében. De vajon mit kell fogyasztani ahhoz, hogy pozitív hatást érhessünk el?
Dr. Katz felsorolta azoknak az ételeknek és italoknak a listáját, amelyek után rögtön ébredést követően érdemes nyúlni, hiszen éjszaka lepedék képződik a fogakon.
Étcsokoládé
Teobromint tartalmaz. Ez a kesernyés por hozzájárul a fogzománc megerősítéséhez, aminek köszönhetően csökken az elszíneződés kockázata. Gyenge fogzománc esetén vékonyabb réteg védi a fogakat, ennélfogva azok hajlamosabbak az elszíneződésre. A tejcsokoládé rajongói azonban nem örülhetnek, hiszen abban a fajtában nincs az említett összetevőből. Sőt, utóbbi fajta inkább ártalmas, mivel cukorból és tejből készül.
Zöld tea
Csersavakat rejt, amelyeknek köszönhetően a baktériumok kevésbé tudnak megtapadni a fogakon, ráadásul a kellemes leheletet is elősegíti. Úgynevezett polifenolokat is tartalmaz, amelyek felveszik a harcot az ártalmas savakkal és kórokozókkal. Fogyasztása a fluoridszintet is növeli, csökkentve ezzel a fogzománc erózióját.
Eper
Az almasav nevű enzim természetes módon tisztítja a fogakat. A pépesített gyümölcsöt érdemes szódabikarbónával összekeverni az otthoni fehérítő pasztához. Dr. Katz azonban figyelmeztet, hogy a többi bogyós gyümölcsnek nincs ilyen védőhatása a fogakra nézve, sőt: akár ártalmasak is lehetnek ilyen szempontból.
Sajt
Nem túl közismert tény, hogy a sajt növeli a száj pH-értékét, tehát csökkenti a savas kémhatást. Ez azt jelenti, hogy csökken az elszíneződés és az erózió kockázata. A sajtban lévő kalcium az erősebb, egészségesebb fogazathoz is hozzájárul.