2024. Július 13. szombat
Azok, akik rendszeresen felkeresik a fogorvosukat, hogy fogkőeltávolítást végeztessenek, kisebb eséllyel esnek át szívinfarktuson és stroke-on – derült ki egy kutatás eredményeiből, amelyeket az Amerikai Szívgyógyász Szövetség orlandói konferenciáján ismertettek.

Tajvani kutatók egy százezer ember bevonásával készült vizsgálat elvégzésekor jutottak arra a következtetésre, hogy akik rendszeresen – legalább két évig minimum évente kétszer – járnak fogkő-eltávolításra és fogtisztításra, 24 százalékkal kisebb eséllyel esnek át szívinfarktuson, és 13 százalékkal kevesebb az esélyük arra, hogy stroke (agyi érkatasztrófa) támadja meg őket azokhoz képest, akik nem, vagy csak évi egyszer tisztíttatják fogaikat. A megfigyelt emberek közül a vizsgálati időt megelőző hét évben senkinek nem volt gondja a szívével.

fogkő-eltávolítás, stroke, szívroham

„A szívbetegség és a stroke elleni védelem kifejezettebb volt azoknál, akik legalább évi egyszer elmentek fogkőleszedésre” – mondta el Dr. Emily (Zu-Yin) Chen a Taipei-i Általános Veterán Kórház kardiológusa. A professzionális fogtisztítás csökkenti a baktériumfertőzést a szájban, ami gyulladáshoz, azon keresztül pedig szívbetegséghez és stroke-hoz vezethet, tette hozzá.

„Nem meglepő az eredmény, mivel ismerjük a gyulladások és a szívbetegségek közti kapcsolatot. A fogkő-eltávolítással csökkentjük a krónikus gyulladások valószínűségét. Mindenki számára ajánlott a gondos szájhigiénia” – magyarázta Dr. Lawrence Phillips, a New York-i Egyetem Langone Egészségügyi Központ kardiológiai intézetének adjunktusa.

A kutatás vezetői felhívták a figyelmet, hogy vizsgálatuk során nem vették figyelembe a szívbetegségek olyan egyéb kockázati tényezőit, mint a dohányzás, a túlsúly vagy a rassz. Philips szerint a tanulmánynak más hiányosságai is vannak, például nem derült nem derül ki, hogy milyen tekintetben voltak egyformák a megfigyelt emberek. Ezen kívül azok, akik rendszeresen járnak fogorvoshoz, valószínűsíthetően alapvetően is jobban odafigyelnek az egészségükre, emiatt eleve kisebb eséllyel vannak kitéve a szívbetegségek kockázatának.

Egy, a tajvanitól független svéd kutatás szerint az ínybetegségek típusából meg lehet jósolni, mekkora esélye van valakinek szívbetegségre és stroke-ra, amelyek rizikóját a hiányzó fogak és a gyulladások is növelik. Az ínyvérzés ugyancsak összefüggésben lehet a stroke-kal.


Forrás: Medipress/Vital
2011. 11. 17.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés