Fares Elias, az amerikai Általános Fogorvosi Akadémia elnöke elmondta, hogy minden ember szája tele van vírusokkal és baktériumokkal, amelyek közül némelyik fogszuvasodást okoz. Ha olyan partnerrel csókolózunk, aki aktívan fertőzött szuvasodást okozó baktériumokkal, a korábban e baktériumok alacsony koncentrációjával rendelkező személy az extra adag baktériumnak köszönhetően „elkaphatja” a szuvasodást.
Bár a fogszuvasodásért általában az édességeket okolják, az igazi tettesek a baktériumok, a Streptococcus mutans, a Streptococcus sobrinus és a lactobacillusok. Ezek a kórokozók a nyálban és a lepedékben élnek, és valósággal tobzódnak az elfogyasztott cukron – ezért tesz rosszat a fogunknak az édesség. A baktériumok már néhány perccel az étkezés után támadásba lendülnek, és miközben a cukrot fogyasztják, káros savakat termelnek, amelyek lebontják a fogzománcot, és fogszuvasodáshoz, illetve a fogak kilyukadásához vezetnek.
A Streptococcus mutans csókolózással is terjedhet. Fogorvosok beszámolnak olyan esetekről, amikor egészséges fogú nők fogai szuvasodni kezdtek, miután olyan partnerrel kezdtek kapcsolatot, akiknek szuvas fogaik és ínybetegségük volt, vagy évek óta nem jártak fogorvosnál. Családtagok között is terjedhet a baktérium, más típusú nyálcsere, például az élelmiszer és étkészlet megosztása következtében.
De nem kell aggódni, azért nem kell lemondani a csókolózásról. A következő egyszerű óvintézkedésekkel jelentős mértékben csökkenthetjük a fogszuvasodás kockázatát:
Ha lehet, minden étkezés után használjunk fogselymet, mégpedig megfelelő technikával: a selymet nem elég előre-hátra mozgatni, a fog alapjánál körkörösen mozgatva kell kitisztítani az ételmaradékot.
Használjunk naponta egyszer-kétszer antibakteriális szájvizet.
Évente kétszer menjünk el fogorvoshoz.