2024. Április 25. csütörtök
Miért is nem tudjuk megtartani a fogyással elért súlyt? – teszik fel maguknak fogyókúrázók milliói, a tudósok pedig igyekeznek rá megadni a választ, azzal a reménnyel, hogy egyúttal megoldást is találnak a problémára.

Az elhízottak kezelésének talán legnagyobb nehézségét az jelenti, hogy az emberek többsége hosszú távon képtelen megtartani a súlyveszteséget. Fogyókúrával foglalkozó felmérések tanúsága szerint hat hónap alatt a fogyózók átlagosan testsúlyuk 8-10%-ától képesek megszabadulni, egy év elteltével ennek azonban csak kétharmadát tartják meg, és a legtöbben minden erőfeszítés ellenére öt év után újra az eredeti súlytöbblettel küzdenek.

fogyás, agyműködés

Egy új tanulmány szerint a súly megtartására való képesség vagy képtelenség nyitja részben az agyműködésben rejlik. Jeanne McCaffery, a Brown Egyetem és a Miriam Kórház kutatója munkatársaival különböző súlyú önkénteseket vizsgált: 18 egészségest, 16 elhízottat és 17 olyan embert, akik korábban legalább 15 kilót fogytak és legalább három éve tartják súlyukat.

Az önkénteseknek négy órás éhezés után különböző ételeket és más tárgyakat ábrázoló fényképeket mutattak, miközben agyuk működését vizsgálták funkcionális mágneses rezonanciás képalkotó módszerrel (fMRI).

Kiderült, hogy a súlyukat sikeresen tartóknál a bal felső frontális és a középső temporális régióban fokozódott az aktivitás – ezen területek felelősek az önkontrollért. „Lehetséges, hogy ezek az agyi válaszok, amelyek megelőző vagy kijavító viselkedéshez vezetnek, segítik elő a hosszútávú fogyást” – magyarázta McCaffery, aki szerint a következőkben azt kell megvizsgálni, hogy ezek a válaszok egyénileg meghatározottak-e, vagy esetleg megváltoztathatók.


Forrás: Medipress/Vital
2009. 09. 22.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés