Az étkezés idejének korlátozásával visszafordítható az elhízás, és csökkenthető a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázata. Ráadásul az sem számít, ha zsíros vagy cukros ételeket fogyasztunk, mert a nyolcórás korlát ellensúlyozza az egészségtelen étrend által okozott károkat. A kutatók úgy vélik, hogy a szigorú étkezési időpontokhoz való ragaszkodás lehetővé teszi a szervezetnek, hogy előre jelezze, mikor jut tápanyaghoz, így jobban fel lesz készülve a kalóriák égetésére. Azok a kísérleti egerek, amelyek egy nyolcórás időintervallumon belül kaptak táplálékot, például reggel 9 és délután 5 óra között, egészségesebbek és vékonyabbak is voltak, mint azok az állatok, amelyek ugyanannyi kalóriát fogyasztottak el egész nap. Ráadásul amikor az elhízott egerek étkezési időkeretét kilenc órára csökkentették, testsúlyuk 5 százalékát leadták néhány nap leforgása alatt, miközben ugyanannyi kalóriát vittek be a szervezetükbe.
A Cell Metabolism szaklapban közzétett tanulmány szerzői, a kaliforniai Salk Intézet munkatársai úgy vélik, ha a szervezetnek lehetőséget adunk előre jelezni a rendszeres étkezési időpontokat, segítünk szinkronba hozni a géneket és a fehérjéket, és felkészítjük a szervezetet az élelmiszer feldolgozására. Emellett az anyagcserét szabályozó bélbaktériumok egyensúlyát is befolyásolja. Az új eredmények ismét alátámasztják azt az elméletet, mely szerint ugyanolyan fontos az egészségünk szempontjából az, hogy mikor étkezünk, mint az, hogy mit.