Sajnos Magyarország Európa legelhízottabb nemzete, ezért a fogyókúra nálunk amolyan „össznépi szórakozás”. Szinte alig van valaki, aki még nem fogyókúrázott volna az élete során, ezért ezen a téren már nagyon sok tapasztalat van. Az első és talán legrémisztőbb tapasztalat, hogy fogyni nagyon keserves dolog, de a leadott kilókat megtartani még keservesebb! Rögtön adódik a kérdés, hogy ha a hízás olyan könnyen megy, akkor fogyni vajon miért olyan nehéz folyamat?
A válasz meglehetősen összetett, mert ebben a kérdésben több tényező is szerepet játszik. Nem mindegy, hogy mi a táplálékunk összetétele, hogy a diétás étkezésnek megfelelő ugyanazt az 1000-1200 kalóriát miből visszük be. Fehérjéből, zsírokból vagy szénhidrátból? A túl sok, főleg gyors felszívódású szénhidrátot, azaz kenyérféléket, tésztát, krumplit és édességeket tartalmazó étkezés gyorsan emeli a vércukorszintet, és így az inzulin hormonnak köszönhetően a kalóriafelesleg rögtön a zsírraktárokba kerül.
A zsírpárnák testünk minden részén jelentkeznek, de van egy nagyon veszélyes fajtájuk, az úgynevezett zsigeri zsírok, amelyek a belső szerveink körül rakódnak le, különösen hastájékon.
Kevesen tudják, de a zsírszövet maga is egy hormontermelő szerv, amely számos hormont és gyulladáskeltő anyagot tartalmaz. A kutatások szerint a zsírpárnákban folyamatos, krónikus mikro-gyulladások zajlanak, amit vértesztből jól ki lehet mutatni nagy szenzitivitású C-Reaktív fehérje teszttel. Éppen ezért a gyakorlati tapasztalat szerint, a súlyfelesleggel rendelkező emberek CRP értéke minden esetben magasabb, mint a normál testalkattal rendelkező embereké.
Itt megemlítjük, hogy a cellulit, azaz a narancsbőr is a gyulladásban lévő zsírszövetről árulkodik, ami egyenetlenül tapad a kötőszövethez, ezáltal nyújtja a csúnya látványt is. Ezek a szövetek a bennük zajló gyulladások, és az így keletkező méreganyagok (elhalt sejtek) miatt általában ödémát, azaz pangó szöveti folyadékot is felhalmoznak. A felesleges szöveti vizesedés lecsapolására és a vesék támogatására ajánlott a gyógynövényekből főzött, enyhe vízhajtó hatású teák használata.
A cellulit megszüntetése értelemszerűen nem külső kozmetikumokkal való kenegetéstől várható elsősorban, hanem a gyulladások okát kell megszüntetni mindenek előtt. Ennek alapja a megfelelő táplálkozás és a jó emésztés, és normál enzimtermelés.
Ha magasabb a CRP értékünk fontos az Omega-6 olajok és az abban sült ételek elkerülése. Helyette ajánlott a kókuszzsírban való sütés, de inkább a vajban párolt ételek elkészítése javallott. Salátákra Omega-3 típusú, hidegen préselt szűz olajokat használjunk.
A gyulladások csökkentésében nagy szerepet játszik a glutén-, és cukormentes, illetve lehetőleg a mesterséges adalékanyag- és tartósítószermentes táplálkozás.
Fontos, hogy allergéneket, mint amilyen a földimogyoró vagy szója se fogyasszunk. Ajánlott a tehéntejből készült termékek mellőzése is, mert a benne lévő A1-béta kazein erőteljes gyulladásnövelő tényező. Azon kívül sokan rejtett, azaz nagyon nehezen kimutatható laktóz intoleranciában is szenvednek, ami puffadáshoz, gázosodáshoz, vastagbélflóra eltolódáshoz és vastagbélgyulladáshoz, ez pedig féláteresztő bélszindrómához is vezethet. Utóbbi a megnövekedett immunválasz és gyulladásnövelő faktorok miatt előbb-utóbb autoimmun betegségekhez vezet.
Tehát fontos a jó emésztés, ami függ a jó gyomor- és epesav valamint a szükséges emésztő enzimek termelésétől, valamint a megfelelő összetételű vastagbélflórától is.
Ha a zsírpárnák elérnek egy kritikus mennyiséget, szervezet szintű gyulladásos folyamatokat generálnak, amelyek egyébként az egészségre is rendkívül veszélyesek, ezek okozzák a metabolikus szindrómát is. Ez nem más, mint az inzulinrezisztencia, II-es típusú cukorbetegség, a szív és érrendszeri megbetegedések, obezitás, stb.
Mivel a máj felel a zsíranyagcsere lebonyolításáért, ezért ajánlott minőségi étrend-kiegészítők használata is, amelynek összetevői olyan gyógynövények (rozmaring: hatóanyaga KARNOZIDSAV, articsóka hatóanyaga: CINARIN) és fűszernövények (kurkuma hatóanyaga KURKUMIN), amelyek segítik az epe és májműködést, valamint a májsejtek méregtelenítő és regeneráló folyamatait (Máriatövis hatóanyaga: SZILIMARIN). GARCINIA CAMBOGIA hatóanyaga a HIDROXI CITROMSAV (HCA) tartalmaz, amely amelynek 60%-os standardizált kivonata étvágycsökkentő, csökkenti a zsírraktározást, ezáltal hozzájárul a testsúly csökkentéséhez.
A KESERŰNARANCS hatóanyaga a SZINEFRIN pedig segíti a szénhidrát- és zsíranyagcserét, a zsírok lebontását, hozzájárul az egészséges zsírszövetek fenntartásához, a normál testsúly karbantartásához.
Több szakértő a mostani időszakot a Gyulladások Korának nevezi! Szükséges a tudatos életmódváltás! Amíg ezeket a gyulladásokat nem tudjuk megfékezni, fogyni is csak ideig-óráig sikerül, hiszen a zsírbontás folyamata is nehezítve van ilyen körülmények között, tehát a mozgás sem hozza meg a tőle elvárt eredményt.
A cikket támogatta az everlife.hu