2022. Június 26. vasárnap

Jót tesz a szívnek a fokhagyma, de csak frissen

fokhagyma, szív, hidrogén-szulfid
1 . oldal
A fokhagyma egészségre kifejtett jótékony hatását évszázadok óta számon tartják. Nem mindegy azonban, milyen formában fogyasztjuk: amerikai kutatók tudományos bizonyítékot szolgáltattak arra, hogy a nyers fokhagyma jobb hatású, mint a szárított.

A Connecticuti Egyetem kutatói patkányok két csoportját etették nyers, illetve feldolgozott fokhagymával 30 napon át, majd szívinfarktus idéztek elő az állatoknál, ezt követően pedig a szív gyógyulási folyamatait vizsgálták.

A kísérleti állatok mindkét csoportjánál csökkent az oxigénhiány okozta károsodása, de a frissen préselt fokhagyma szignifikánsan jobb hatásúnak bizonyult az aortában folyó vér áramlása, és a bal kamra nyomásviszonyainak helyreállítása szempontjából.

fokhagyma

-------------------------------------a cikk lentebb folytatódik------------------------------------------

 

Legyen lapos a hasa!

A legtöbb ember a hasára hízik, és gyakran egy sikeres fogyókúra után sem tűnnek el a hasi zsírpárnák, az úszógumik.

Itt egy jó kis haslaposító koktél! Megnézem >>

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az eddigi hiedelmekkel ellentétben nem a magas antioxidáns-tartalom, hanem a fokhagyma felvágásakor vagy préselésekor keletkező hidrogén-szulfid eredményezi a jótékony hatást. „Bár ugyanez az anyag felelős a záptojás elviselhetetlen szagáért, az emberi szervezetben az erek kitágítása révén a vér jobb áramlását teszi lehetővé – mondja Dipak Das kutató. A feldolgozott és megfőzött fokhagyma azonban elveszíti a képességét, hogy hidrogén-szulfidot állítson elő.”

A kutató szerint az eredményeket az teszi jelentőssé, hogy a szívbetegek érdeklődése megnőtt a természetes gyógymódok iránt. A felmérések szerint minden harmadik amerikai felnőtt használ valamilyen természetgyógyászati módszert. „Eredményeink rámutatnak, hogy friss fokhagyma fogyasztásával a szív-érrendszeri betegek sokat tehetnek a gyógyulásukért” – mondja.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés