2024. Május 23. csütörtök
Meglepő módon a fülfertőzések antibiotikummal való kezelése alig hatékonyabb gyerekeknél, mint amikor egyáltalán nem alkalmaznak kezelést, derült ki egy amerikai kutatásból.    

Az Egyesült Államokban a gyerekeknél a középfül fertőzésére adnak a leggyakrabban antibiotikumot – Tumaini Coker és munkatársainak vizsgálata szerint alaptalanul, az átlagos kockázatú gyerekek 80 százaléka ugyanis antibiotikum nélkül is három napon belül jobban van.

antibiotikum, fülfertőzés

Ha százból száz középfülgyulladásos gyerek antibiotikumot kapna, ez az arány 92 százalékra emelkedhetne, ám többeknél a gyógyszer mellékhatásai jelentkeznének – árnyalta a képet a kutató a Journal of the American Medical Association (JAMA) című orvosi folyóiratban ismertetett tanulmányban. A mellékhatások között lehet kiütés, ami százból három-tíz esetben jelentkezik, valamint öt-tíz esetben hasmenés.

Coker és kollégái szerint gyerekeknél a fülfertőzések legjobb kezelése az antibiotikumok mellőzése lehet, az orvosoknak pedig azt tanácsolják az, hogy az antibiotikumos kezelés kockázatainak és előnyeinek összevetésekor vegyék figyelembe kutatásuk tanulságait.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés