A génmódosított gyümölcs amellett, hogy tovább eltartható, sokkal zamatosabb és tömörebb húsú, mint a hagyományos, természetesen kifejlődött dinnyék. A mexikói nemzeti politechnikai intézet kutatóközpontjának munkatársai felfedezésükért megkapták az idei élelmiszer-technológiai díjat Mexikóban.

„Eljárásunk segítségével a gyümölcs normál tartóssága anélkül ötszörözhető meg, hogy megpuhulna vagy elveszítené formáját” – mondta el Miguel Engel Lim, a kutatócsoport vezetője. Egy hagyományos sárgadinnye csak tíz napig tartható.
A tudósok a sejtfalakban lévő zsírsavak lebontásáért felelős proteint kapcsolták ki. Korábban felfedezték, hogy ez a protein a növekvő csírában még inaktív. Hogy kísérleteik valóságszerűek legyenek, a génmanipulált gyümölcsöket 21 Celsius fokon tárolták.
Ezzel a módszerrel a többi, sok gyümölcshússal rendelkező gyümölcs, például az eper vagy a papaya tartóssága is meghosszabbítható.