2023. Január 27. péntek
A legfrissebb felmérési adatok szerint az éghajlatváltozással járó hőmérséklet-növekedés és az időjárási tényezők megváltozása súlyosbíthatja a már létező globális egészségügyi problémákat.

A hőguta, a hirtelen szívleállás és az egyéb, a meleg időjárással összefüggő egészségügyi problémák előfordulása jelentősen megnőhet a hőmérséklet növekedésének következtében - állítják a Wisconsin Egyetem tudósai. - Az Egyesült Államokban a Sziklás-hegységtől keletre szinte minden államban jelentősen megnőtt az átlag feletti hőséggel járó napok száma - nyilatkozta Dr. Jonathan Patz, a Global Health Institute igazgatója - New Yorkban és Milwaukee-ban az átlagosnál jóval melegebb napok száma hamarosan megháromszorozódhat. New Yorkban 2050-re nagyjából 39 olyan nappal kell majd számolni évente, amikor a hőmérő higanyszála 32 fok fölé emelkedik. Jelenleg az ilyen napok száma átlagban csak évi 13."

A klímaváltozás következtében jelentősen megnőhet a légúti és fertőző betegségek, valamint a mentális problémák előfordulása, és az éhínség is súlyosbodhat az eddig is érintett területeken. Vasárnap közel 2000 alkalommal tartottak felvonulásokat világszerte annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet a klímaváltozás és a globális felmelegedés káros hatásaira és megelőzésének fontosságára. A mostani felmérés során a tudósok 13 nagyobb időjárásmodellt, valamint elmúlt 20 év legnagyobb kutatásainak adatait is felhasználták. "Meggyőződésünk, hogy a fosszilis üzemanyagok felhasználásának csökkentése komoly egészségügyi és környezetvédelmi előnyökkel járna" - nyilatkozta Patz.

A szakértők szerint a időjárásváltozás, elsősorban az extrém meleg napok számának növekedése az alábbi következményekkel járna:

Növelné a légúti betegségekben, különösen a krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD), az asztmában és a pollenallergiában szenvedők számát, valamint rontaná a már meglévő páciensek állapotát.

Megváltoztatná a fertőző betegségek terjedését. A maláriához és a Lyme-kórhoz hasonló betegségek terjedése felgyorsulna a szúnyogok és kullancsok számának növekedése miatt. A heves esőzések miatt a vízben terjedő baktériumok által okozott betegségek is gyakoribbá válnának.

Növelné az éhínséget a termények elszáradása miatt.

Rontaná a populáció mentális állapotát. A klímaváltozással kapcsolatos katasztrófák növelik a poszttraumás-stressz zavar, valamint a szorongás és a depresszió előfordulását. v

"Függetlenül attól, hogy mi okozza a klímaváltozást, a következményeire mindenképp oda kell figyelni. A nyarak egyre melegebbek, és a modellek alapján úgy tűnik, csak egyre melegebbek lesznek, és ennek az egészségügyre gyakorolt hatását nem szabad figyelmen kívül hagyni" - nyilatkozta Dr. Howard Bauchner, a Journal of the American Medical Association nevű tudományos szaklap főszerkesztője.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés