2024. Szeptember 30. hétfő
Nem kell lemondania az ünnepi finomságokról akkor sem, ha glutén-, vagy tejmentes diétát tart. Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusa népszerű karácsonyi sütemények mentes változatát készítette el, szénhidrát csökkentett étrendbe is beilleszthető változatban.

Glutén- és tejmentes kókuszgolyó

A hagyományosan darált háztartási kekszből készült csemegéhez darált mandulát és kókuszreszeléket használunk, ezáltal nemcsak a sütemény beltartalmi értékét növeljük, de így glutén, tejfehérje- és laktózmentes diétát követő vendégeinknek is bátran kínálhatjuk.

Hozzávalók:15 dkg mandula, 6-8 ek kókuszreszelék, 2-3 ek eszpresszó kávé,
1 ek rum, 4 ek eritrit, 3 ek kakaópor

Elkészítés:

A mandulát és a kókuszreszeléket darálja le, majd adja hozzá a kakaóport és az eritritet. 2-3 evőkanál kávé és egy kevés rum segítségével készítsen könnyen formázható masszát. Ezt követően fél-1 órára helyezze a hűtőbe, majd formázzon belőle golyókat, végül hempergesse meg őket kókuszreszelékben!

Tejmentes mézes-gyömbéres keksz

A mézes puszedli diétás, tejmentes változata tejallergiás, vagy laktózintoleranciás étrendet követők részére.

Hozzávalók: 10 dkg tönköly búzaliszt, 5 dkg kókuszsír (ettől lesz tejmentes), 5 dkg cukor, 3 ek méz, 1 kk gyömbér, 1 kk fahéj, késhegynyi szegfűszeg, 1 teáskanál sütőpor

Elkészítés

A lisztet morzsolja el úgy a kókuszzsírral, mintha vajjal dolgozna, majd adja hozzá a mézet, a cukrot, a fűszereket és a sütőport. Határozott mozdulatokkal gyorsan gyúrja össze és fél órára, fóliával lefedve tegye a hűtőbe a tésztát. Utána óvatosan nyújtsa ki, és szaggasson belőle tetszőleges formákat. 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt süsse készre!

Sajtos zabtallér

Ha a sok édesség után valami sósra vágyna, az alábbi gluténmentes, diabetikus recept elkészítését ajánljuk!

Hozzávalók:25dkg gluténmentes zabpehely, 20dkg sajt, 2 tojás, 3ek tejföl, kevés fokhagyma, 1teáskanál sütőpor

Elkészítés

A gluténmentes zabpehelyből 5dkg-ot daráljon le, a többit egészben használja fel. A sajtot nagy lyukú reszelőn reszelje le, adja hozzá a többi alapanyagot, majd ízlés szerint fűszerezze kevés sóval, fokhagymával. A masszát néhány órára tegye hűtőbe, majd formázzon belőle golyókat, amiket egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsin helyezzen el. Egy kanál segítségével lapítsa el a golyókat, minél vékonyabbak lesznek, annál ropogósabbra sülnek. A tallérok 200 fokra előmelegített sütőben, 15-20 perc alatt készülnek el.


Forrás: www.allergiakozpont.hu
2015. 12. 18.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés