2024. Július 22. hétfő
Ahogy egyre hidegebb lesz az idő, egyre többen lesznek náthásak, influenzásak, és sokaknál ez köhögéssel és krákogással jár. De mi a helyzet a gombócszerű furcsa érzéssel a torokban?

Dr. Ramon Franco, a bostoni Massachusets Szem-és Fül Intézet igazgatója szerint az ilyen tünet három dolgot jelenthet. Egyrészt okozhatja átmeneti rekedtség, ami miatt a beteg erőlteti a beszédet, másrésztegyéb betegségek is kiválthatják, mint például a reflux, vagy valamilyen vírusos fertőzés, de a tünetek akár allergiára is utalhatnak. Összességében bármi, ami megzavarhatja a hangszalagok nyitását és zárását.

gombóc, torok

A reflux egy igen gyakori betegség, ami állandó, legalább napi ötvenszeri krákogást okoz. A beteg gyomrából ilyenkor a gyomorsav bejut a torok alsó részébe és irritációt okoz. Kiváltó okai lehetnek a fűszeres ételek és a szénsavas italok, valamint a kávé fogyasztása és a dohányzás.

A gombócszerű érzést természetesen okozhatja a mandulák megnagyobbodása is, ami vírusos vagy bakteriális fertőzésre is utalhat.

Ha a tünetek két hétnél tovább fennállnak, forduljunk orvoshoz, mivel akár súlyos betegséget is jelezhetnek. A nyirokcsomók megnagyobbodása gyakran lehet a jele például a rákos betegségeknek vagy pajzsmirigy-problémáknak.

 


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés