Dr. Lisa Smithers, az egyetem közegészségügyi tanszékének kutatója több mint 7000 kisgyerek étkezési szokásait és intelligenciahányadosát vizsgálta meg a kutatás 8 éves időtartama alatt. A gyerekeket születésüktől fogva megfigyelték a tudósok és féléves, tizenöt hónapos, valamint kétéves korukban részletes jelentést írtak az étkezési szokásokról.
- Az első két évben az agyszövet fejlődése miatt nagyon fontos, milyen tápanyagokat viszünk be a szervezetünkbe - nyilatkozta Dr. Smithers. - Ez a tényező jelentősen befolyásolhatja a későbbi intelligencia hányadost. Vizsgálati eredményeink szerint a hat hónapos korukban anyatejen és 15-24 hónapos koruk között zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrenden élő gyerekek IQ-ja két ponttal magasabb volt nyolcéves korukban, mint az átlagos étrenden élőknek. Ezzel szemben a rendszeresen egészségtelen ételeket, kekszeket, cukorkákat, cukros üdítőket és chipset fogyasztó gyerekek intelligenciahányadosa két ponttal alacsonyabb volt a nagy átlaghoz képest. Bár ezek a különbségek nem olyan jelentősek, mégis egyértelműen bizonyítják, hogy az első két évben milyen nagy szerepet játszik az étrend a későbbi intelligencia értékek kialakulásában. Emiatt rendkívül fontos, hogy gyerekeink ételeinek kiválasztásakor a hosszú távú következményekre is tekintettel legyünk - mondta a kutató. A kutatás részletes leírása a European Journal of Epidemiology című tudományos szaklap online kiadásában olvasható.