2022. Június 26. vasárnap
Bár egy ausztrál vizsgálat szerint a gyermektelen nők az átlagosnál jobb fizikai kondícióban voltak, általános egészségük, életerejük, mentális állapotuk és társas kapcsolataik rosszabbnak mutatkoztak.

Az ausztráliai Deakin Egyetem kutatói ötven, termékenységi koruk vége felé járó gyermektelen nőt vizsgáltak meg, adataikat az országban élő „átlagos” nőkéivel vetették össze. Az erről szóló tanulmány a BioMed Central című online lapban jelent meg.

gyermektelen nők

„Ez az eredmény nem fest túl rózsás képet, ennek ellenére nem igaz, hogy a gyermektelenség kockázatos lenne az egészség szempontjából, ugyanis sok tényező játszik szerepet a kérdésben. Valószínű, hogy sok esetben nem a gyermektelenség az oka a rossz egészségi állapotnak, hanem éppen ellenkezőleg, valamilyen betegség miatt nem estek teherbe a nők. Ez egy igen összetett téma, és a jelen kutatás túl kicsi volt ahhoz, hogy minden oldalról megvizsgálhassuk” – mondta el Dr. Melissa Graham, a Deakin Egyetem Orvosi és Társadalomtudományi Karának kutatója.

Graham szerint a gyenge egészségi állapotot az is okozhatja, hogy erős a társadalmi nyomás annak tekintetében, hogy egy nőnek anyává kell válnia. „A gyermektelen nők egyre nagyobb számának ellenére ma még mindig nem számít ezt természetes dolognak. Pedig jó lenne, ha mindenki maga dönthetne a sorsáról, és nem az anyaság lenne az egyetlen, értékkel bíró életcél egy nő életében” – vélekedett a kutató.

Az egyetem kutatói most egy olyan, nagyobb lélegzetű tanulmányra készülnek, amely azt vizsgálná, milyen okok vezettek a gyermektelenséghez, hogyan élik meg az érintett nők a kirekesztést, és mindez hogyan hat az egészségükre. Ennek egyik oka, hogy az anyaság már számos kutatás témáját képezte, a gyermekek hiányának hatásait azonban eddig kevesen vizsgálták.

A felmérésben részt vevő nők többsége kapcsolatban élt, 42 százalékuk házas is volt, 32 százalék volt az egyedülállók aránya. 46,6 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy soha nem is szeretett volna gyermeket, míg 11,1 százalékuk azt vallotta, hogy állapota oka a terméketlenség.


Forrás: Medipress
2011. 12. 03.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés