A gyömbérfélék családjába tartozó kurkumát az indiai népi gyógyászat és gasztronómia évezredek óta alkalmazza. Ezt az élénksárga színű, különleges aromájú fűszert az ájurvéda orvoslás gyulladáscsökkentő, vértisztító, sebgyógyító, légzéskönnyítő, fájdalomcsillapító, emésztésjavító szerként, belső méregtelenítésre, külső, bőrfiatalító kozmetikumként alkalmazta.
A kurkuma hatóanyaga a kurkumin, emellett C-vitamint, káliumot, vasat, nátriumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot is tartalmaz. Az élénksárga színét is adó kurkuminról a vizsgálatok megállapították, hogy gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású. Serkenti a szervezet immunvédelmét, ugyanis aktiválja a természetes ölősejteket, amelyek a szervezetet veszélyeztető kórokozókat illetve a rákos sejteket pusztítják. Amerikai és thaiföldi kutatók állatkísérletekben azt is tapasztalták, hogy a kurkumin rendszeres akalmazása csökkenti az inzulinrezisztenciát és hatásos lehet a 2. típusú cukorbetegség megelőzésében is, és megfigyelték, hogy a kurkuminnal kezelt állatoknak változatlan táplálás mellett kismértékben a súlyuk és a testzsírjuk is csökkent.
Örvendetes eredménnyel zárult az a vizsgálat, amelyet reumás ízületi gyulladásban szenvedők körében végeztek: azt tapasztalták, hogy a kurkumin hatékonyan vett részt a reggel jelentkező ízületi merevség oldásában, az ízületi ödéma csökkentésében, a fizikai terhelhetőség fokozásában. A kurkuma jótékony betegségmegelőző, gyulladáscsökkentő tulajdonságai révén méltó étrend-kiegészítője lehet a mindennapoknak, különösen az enyhe ízületi fájdalmak fennállta esetén.