2024. Május 21. kedd

Fókuszban: Gyomorbetegségek

Gyomorfekély, nyombélfekély

A gyomortáji fájdalom sokféle betegségre, például gyomor- és nyombélfekélyre is utalhat. Mindkétféle fekély esetén fontos a mihamarabbi kezelés, mivel akár életveszélyes szövődményekkel is járhatnak.


BŐVEBBEN


gyomorrák
Bár a gyomorrák előfordulásának gyakorisága az elmúlt évtizedekben csökkent, még így is a második leggyakoribb emésztőszervi daganatos betegségnek számít. Kialakulásának pontos oka nem ismert, de számos rizikótényező feltételezhető.
BŐVEBBEN


Rosszul használják a gyomorégés elleni szert A legtöbben nem megfelelő időben szedik be a savcsökkentő gyógyszereket, ami így kevésbé hatékony, és nem költségkímélő – állítja az American Journal of Gastroenterology júniusi számában megjelent tanulmány.
BŐVEBBEN


gyomorsav

A túlzott gyomorsav-termelődés számos elváltozást okozhat: enyhe gyulladást, felmaródást, fekélyeket (pl. gyomorfekélyt). A savtermelődést számos tényező fokozza, így például alkohol, kávé fogyasztása; a dohányzás és a stressz.


BŐVEBBEN


gyomorvérzés
A gyomorból eredő vérzések mindenképpen alapos kórházi kivizsgálást igényelnek. Hátterükben leggyakrabban fekély, ritkábban gyulladás, vagy jóindulatú gyomordaganat áll.
BŐVEBBEN


gyomorfekély, gyomorvérzés, perforáció

Az életveszélyes, hirtelen kialakuló gyomorbetegségek, mint a gyomorvérzés és a gyomorperforáció, azonnali kórházi kezelést igényelnek, rendszerint sebészeti osztályon. Mindkettő általában gyomorfekély (ulcus) szövődménye.


BŐVEBBENTovábbi cikkeink
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés