„Szerettük volna kideríteni, hogy a halfogyasztás hasonló hatással bír-e, mint az omega-3 zsírsavakban gazdag táplálékkiegészítők” – nyilatkozta a kutatás szerzője, Dr. Sara Tedeschi, a Brigham and Women’s Hospital reumatológia, immunológia és allergia részlegének docense. „A halak omega-3 zsírsavtartalma általában alacsonyabb, mint a kutatásokban alkalmazott táplálékkiegészítőké. Tanulmányunkban megfigyeltük, hogy a hetente fogyasztott hal mennyiségét növelve a 176 résztvevőnél csökkent a betegség aktivitását jellemző pontszám.”
Mivel kell hajat mosni a gyönyörű hajért? > > >
A reuma (rheumatoid arthritis) során a szervezet immunrendszere hibásan az ízületet támadja meg, így gyulladást, fájdalmat és duzzanatot okozva. Az ízületek mellett más szervrendszer is lehet érintett, így szív – és érrendszeri, illetve légzőrendszeri problémákat okozva. Az Arthritis Foundation becslése szerint az Egyesült Államokban körülbelül másfélmillió embert érinthet a kórkép, mely nőkben sokkal gyakoribb. A jelenlegi kutatás felhívja a figyelmet a betegség lefolyása és az étrend közti összefüggésre. „Igaz, hogy az eredmény nem egy teljesen új dolgot fogalmaz meg, és a kutatás is kicsinek számít, fontos tudnunk, hogy az étkezés minősége legalább annyira fontos a betegség kezelése során, mint a gyógyszerek, melyeket szedünk” – nyilatkozta Dr. Houman Danesh, a Mount Sinai Hospital munkatársa. „A beteg étkezésének felmérésének még a gyógyszerek adása előtt meg kell történnie. Amikor a reumás betegeim az ajánlott étrendről kérdeznek, mindig ajánlom nekik, hogy néhány hónapig fogyasszanak több halat, hogy megnézzük, használ-e nekik a halban dús étrend.”
A fiatalság plusz egy titka > > >
A kutatás résztvevőinek nagy része gyulladáscsökkentő gyógyszereket szedett a tünetek javításának és a hosszútávú ízületi károsodásnak megelőzésének érdekében. A kutatók a résztvevők adatainak felhasználásával egy második tanulmányt is készítettek, mely a szívbetegség kockázati tényezőit szerette volna felismerni. A heti halfogyasztásba a roston sült, a párolt és a sütőben sütött, illetve a nyers halak számítottak, így a sushi és a sashimi is. Az olajban kisütött hal, a tengeri kagyló, és a halat tartalmazó vegyes tálak nem számítottak halfogyasztásnak.
A halfogyasztás gyakorisága szerint csoportosították az embereket: volt, aki soha, vagy kevesebb, mint havi egyszer, a másik csoportot a havi egyszeri alkalomtól a kevesebb mint heti egyszeri fogyasztók alkották, a harmadik csoportban heti egyszer ettek, a negyedik csoport pedig heti kétszer vagy annál többször fogyasztott halat. A résztvevők 20%-a soha, vagy kevesebb mint havi egyszer evett halat, míg heti több mint kétszer az emberek 18%-a. Az utóbbi csoportot alkotó ritkább fájdalomról és duzzanatról számoltak be az előbbi csoporthoz képest. A halfogyasztás és a javuló tünetek közti egyértelmű összefüggést a kutatók nem tudják bizonyítani.