2024. Július 21. vasárnap
Mi a hererák? -  Melyek a hererák figyelmeztető jelei? -  Hogyan kell az önvizsgálatot elvégezni?
A here önvizsgálata már a pubertáskortól ajánlott, hogy a férfiak megismerjék a herék normális alakját, a tapintás által keltett érzetet. A hererák ritka betegség, és viszonylag fiatal életkorban jelentkezik, leggyakrabban 20 és 39 éves kor között. A jó hír az, hogy a hererák csaknem mindig sikeresen kezelhető, de ehhez a korai felismerés elengedhetetlen.

Mi a hererák?

A hererák olyan daganatos betegség, amelyet a helyesen, illetve havonta végzett önvizsgálat időben észlelhet. Az időben felismert hererák az egyik legeredményesebben gyógyítható daganattípus. A hererák rendszerint az egyik herében jelenik meg.

Hererák önvizsgálat

Melyek a hererák figyelmeztető jelei?

• kemény csomó a here elülső vagy oldalsó felszínén,

• fájdalom vagy kellemetlen érzés a herében vagy a herezacskóban (a hererák – hasonlóan a többi daganatos betegséghez – korai szakaszában nem okoz komolyabb fájdalmat!),

• szokatlan különbség a két here között,

• nehéz vagy húzó érzés a herezacskóban,

• tompa fájdalom az alhasban, ágyéktájon vagy a herezacskóban.

Hogyan kell az önvizsgálatot elvégezni?

A legalkalmasabb idő a herék vizsgálatára a fürdőkádban vagy a zuhany alatt, vagy közvetlenül a tisztálkodás után adódik, amikor a herezacskó izomzata a leglazább.

1. lépés

A tenyérre helyezett herezacskót könnyedén emelgetve, előbb az egész szervet, majd külön-külön hol az egyik, hol a másik herét kell mérlegelni. Nem rendellenes, ha az egyik here kissé súlyosabb a másiknál. Az a fontos, hogy észlelhető-e változás, hogy egyik vagy másik here a szokásosnál súlyosabb-e?

2. lépés

Óvatosan, a mutató- és a hüvelykujjal körbetapogatva mindkét herét ellenőrizni kell, hogy nem nagyobbodtak-e meg, illetve nem tapintható-e rajtuk valamilyen csomó. Ha esetleg rugalmas duzzanat észlelhető, az a herezacskóban lévő folyadékra utalhat. Ez valószínűleg nem hererák, hanem ún. vízsérv, ami egyszerűen kezelhető. Ha a heréket a hímvessző töve felé tapintja, kitapinthatja az ondóvezetéket és a mellékheréket is. Azok, akik először vizsgálják magukat, ezeket esetleg csomóként értékelhetik. Nem kell megijedniük!

Ha az önvizsgálat során bármilyen rendellenességet tapasztal, sürgősen forduljon háziorvosához!

Amennyiben kérdése van, kérjük hívja a 06-80-505-675-ös telefonszámot hétfőtől péntekig 9-21 óráig, szombaton 15 óráig.

Problémájával felkeresheti bármelyik onkológiai centrumot, ahol készséggel állnak rendelkezésére! Ne feledje: az időben felfedezett rákbetegség gyógyítható!


Forrás: rakliga.hu
2022. 08. 23.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés